İnternet tabanlı tedarik zinciri yönetiminin KOBİ'lerde uygulanması için bir model önerisi
A model suggestion for application of web-based supply chain management in small and medium-size enterprises
  1. Tez No: 190433
  2. Yazar: CÜNEYT GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN UNUTULMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Bilgi Teknolojileri, Küçük ve OrtaBüyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Veritabanı, supply-chain management, information technologies, small and medium-size companies, database
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Meydana gelen teknolojik gelişmelerle bilgisayar ve internet hayatımızın bir parçasıhaline gelmiştir. Durum böyle olunca rekabet ortamında yer alan ticari işletmelerin,işlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına bilgi teknolojilerini kullanmalarıkaçınılmaz bir hâl almıştır. Bilgi teknolojilerinin kullanılmasıyla tedarikçi ve müşteri ileolan sipariş süreci, finansal akış ve stok yönetimi gibi standart bir çok iş sorun olmaktançıkmıştır.Günümüzde bilgi teknolojileri bir işletme için, etkin ve verimli tedarik zincirioluşturmada önemli rol oynamaktadır. Buna bağlı olarak bilgi teknolojileri, satın alma,stok, üretim, dağıtım ve satış bölümleri arasındaki iletişimi sağlayan bir faktör olduğukadar, tedarik zincirini oluşturan firma, tedarikçi, müşteri ve dağıtım halkaları arasındada bir bağlantı noktası durumundadır.Bu çalışmada, KOBİ'lerin tedarikten, dağıtıma kadar iş süreçlerini bütünleşik birveri/bilgi sistemi desteğiyle yönetmesini sağlayan, modüler yapıya sahip, internetdesteği bulunan, tedarikçi, firma, müşteri zincirini tamamlayan, stokların kontrolünüsağlayan bir model oluşturulmuş, buna bağlı bir veritabanı yapısı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the recent technological developments, computers and internet have become anessential part of everyday life. As a result, using information technologies has becomeimperative for companies in competitive markets to manage their operations in a fastand effective manner and so to meet their customers? demands. Thanks to informationtechnologies, many issues such as the order process between suppliers and customers,financial flows, and stock management have ceased to be major problems forcompanies.In today?s business conditions, information technologies also play a vital role forcompanies to develop effective and productive supply chains. Information technologiesdo not only connect various departments of a company such as purchasing, stock,production, distribution, and sales but also serve as a bridge among the constituent partsof supply chains, namely the company, suppliers, and customers.This dissertation develops a specific model for small and medium-size companies(KOBI). This model makes it possible for small and medium-size companies to managetheir all job processes from purchasing to distribution through the support of anintegrated data/information system. The dissertation also develops a database structurecompatible with this model.