XVI-XVIII. yüzyıllarda Osmanlı ordularının sefere gidiş merasimleri
Ottoman militarian formalities of martial voyages during XVI-XVIII centuries
  1. Tez No: 190434
  2. Yazar: HACI ALİ GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ceremony, Ottoman, Military, Martial Voyage
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çalışmamızın konusu da Osmanlı Devleti'nin askeri sisteminde uygulana gelen buprotokol kurallarını incelemektir. Bu protokoller sırasında ki hiyerarşik düzeninOsmanlı sarayından tutunda ordunun bulunduğu her yerde nasıl işlendiğinin üzerindedurmaya çalışılmıştır.Çalışmamızın ilk bölümünde Osmanlı devleti'nin kara ordusunun teşrifat kurallarıgereğince savaşa nasıl çıktığını ve bunu yaparken de hangi düzen ve kural üzere hareketettiğinin üzerinde durduk.lk olarak savaşa çıkış alameti olarak tuğların çıkarılmasını anlatmaya çalıştık. Dahasonra hem halkın hem de slam devletlerinin gözünde çok büyük bir öneme sahip olanSancağ-ı Şerifin nasıl bir şey olduğunu, nerelerde ve ne amaçla kullanıldığını ve buarada Sancağ-ı Şerifin savaş için çıkarılışı sırasında yapılan merasimleri belgeler vekaynaklar eşliğinde anlatmaya çalıştık.Daha sonra başta çeşitli esnaf kolları olmak üzere ordu içersindeki her birimin geçişinianlatmaya çalıştık. Alay tertibi sonunda sadrazam ve padişahın büyük alayı anlatıldı.Sonra da Davudpaşa sahrasını anlattık. Bu arada ordu ve erkânının son kontrollerininyapıldığını, padişah tarafından ordunun teftiş edildiğini ve bir müddet sonra da ordununharekete geçtiğini belirttik.kinci bölümde ise Osmanlı ordusunun ikinci kolu olan donanmanın sefere gidişatınıinceledik. Burada kaptan paşanın donanma ile gelişini, donanmanın geçişini,karşılanılışını ve bu sırada kaptan paşaya ve etrafında bulunan erkâna yapılan merasimianlattık.Anahtar Kelimeler1-Merasim2-Osmanlı3-Ordu4-Sefer
Özet (Çeviri)
In our study, we took those militarian formalities that had been practiced by theOttoman Goverments. Concerning these formalities, we focused on hierarchical orderthat Ottomans carried out in palaces and in any places that army settled.In the first chapter of our study, we indicated the procedures of how Ottoman?s landarmy went for a war and doing so, on which order and regulations they acted. First, wementioned plume showing (tuğ) ceremony as a sign of going war. Then, we turnedtoward the importance of Sancag-i Shereef (a special flag), where and for whichpurposes it was used, and Sancag-i Shereef showing ceremonies just before a war, andwe submitted some concerning historical documents. In the march before the Sultanthere was a distinct order and each kind of tradesmen have their own spaces in thismarching band. After explaining this band, we mentioned Sultan and Grand Vizier?sceremonial group. Then we described Davudpasha Field. During all these procedures,army was also inspected by Sultan. Soon after, this army was ready to go.In the second chapter, we dealt with the Ottoman naval procedures for going war. Herewe explained how Captain Pasha comes with the navy, procedures of passing of navybefore Sultan, their salutation to Sultan and all the other ceremonies that organized inthe meanwhile.