Piyasa riskinin tespitinde kullanılan riske maruz değer (value at risk) ve menkul kıymet yatırım fonlarına uygulanması
Value at risk for estimating the market risk and its application on mutual funds
- Tez No: 190435
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN KAMİL ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Riske Maruz Değer (RMD), EWMA, GARCH, Geriye DönükTest, Portföy Optimizasyonu, Value at Risk (VaR), EWMA, GARCH, Backtesting, Portfolio Optimization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
1990'lı yıllarda meydana gelen finansal skandallar ve finansal krizler neticesinde riskyönetimine olan ilgi artmıştır. Buna bağlı olarak riskin ölçülmesi yöntemi olan RiskeMaruz Değer'e de (RMD) olan ilgi giderek artırmıştır. Son yıllarda Basel II gibiyapılan düzenlemeler sonucunda bu yöneliş artarak devam etmiştir. Bu çalışmada daen büyük kurumsal yatırımcı olan menkul kıymet yatırım fonlarından oluşanportföylerin RMD yöntemi ile riskleri ölçülmeye çalışılmıştır.Bu çalışma ile verileri sağlıklı olan MKYF'nin oynaklığının analizi, MKYF'lerdenoluşan üç portföyün RMD hesaplaması yapılmış ve oluşturulan senaryolara göreportföylerin RMD'lerindeki değişimler incelenmiştir. MKYF'nin oynaklıklarınınanalizinde GARCH yöntemiyle hesaplanmış değerlerin genel olarak EWMAyöntemiyle hesaplanmış değerlere göre daha yüksek oldukları görülmektedir.Oluşturulan modellerin uygunluğu için her portföy için geriye dönük test 250 gün için%99 ve %95 güven aralığında uygulanmıştır ve modellerin uygun olduğu tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 1990?s interest on risk management have become more important because of thefinancial debacles and financial crisis. Depend on this, interest in Value at Risk (VaR)which is a method of risk measurement was increased in the same term. In recent years,with the regulations like Basel II, VaR kept on attracting attention. In this study, risks ofthree portfolios comprising from mutual funds which are the largest institutional investers,were tried to be measured by VaR method.The volatilities of the mutual funds were analyzed, VaRs of the three portfolios werecalculated and according to the scenarios the changes in the VaRs of the portfolios wereanalyzed with this study. Volatilities of the mutual funds were calculated by using EWMAand GARCH methods and it is found out that generally the results of the GARCH method ishigher than EWMA results. Backtesting method was applied to each portfolios for 250 daysin the 99% and 95% confidence interval for testing the validity of the models. The modelsare valid according to the results of backtesting.