Afganistan'da ortaokul ve liselerde din eğitimi ve öğretimi (öğretim programları ve ders kitapları üzerine bir inceleme)
  1. Tez No: 190454
  2. Yazar: SAHAİLLA KAMALLUDDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN BUYRUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Din Eğitimi-Öğretim Programı, Ders Kitabı.iv, Afghanistan, programs of education of religion, School books.v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Afganistan jeopolitik ve jeostratejik konumu itibariyle çok farklı ülkelerle,farklı şekillerde ilişki içerisinde olan bir ülkedir. Afganistan bir İslam ülkesi olduğuiçin din, idarû ve siyasû yapılanmasında belirleyici ve yönlendirici bir güce sahipolmuştur. Eğitim sistemi de çoğu zaman dini bir temel üzerine kurulmayaçalışılmıştır. Bu nedenle din ve din eğitimi üzerine yapılan ve yapılacak araştırmalar,Afganistan'ın geleceği için önemli ve anlamlıdır.Bu araştırma, Afganistan ortaokul ve lise kurumlarındaki din eğitimi veöğretimini, öğretim programları ve ders kitapları çerçevesinde incelmeyihedeflemektedir.Araştırmamız giriş bölümünde konunun belirlenmesi ve sınırlandırılması ilearaştırmanın metodları hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde Afganistan'ın tarihi,coğrafi konumu, ekonomik durumu ve sosyo-kültürel yapısı hakkında kısa bilgilerverildi. İkinci bölümde Afganistan'ın eğitim sistemi tarihsel bir yaklaşımla kısaca elealındı. Üçüncü bölümde de Afganistan ortaokul ve lise kurumlarındaki din eğitimi veöğretimi, öğretim programları ve ders kitapları esas alınarak belirlenmeye vedeğerlendirilmeye çalışıldı.Sonuç kısmında ise verilen sonuçlar özetlenerek genel geçerliliği olan,uygulanabilir öneriler sunulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Afghanistan has a very interesting geo-politic and geo-stragetic position with aneighboring countires. Religion always has played important part in administrationand political life of Afghanistan. Education also have been tried to be established onreligion. The researchs on education are very vital for the future of Afghanistan.This research aims at to analyse programs and school books on education ofReligion in the secondary school level in Afghanistan.In the introduction, reseach methodology is explained. I. Part, the history ofAfghanistan geographical position, economical and socio-cultural background isanalysed. In II. Part, historical background of educational system of Afghanistan istried to be laid down. In III. part, educationical programs of Afghanistan has beentried to be analysed through the school books on education of religion in thesecondary school level. In conclusion, validity of conclusions are analysed for anposssible applicable suggestions.