Azgelişmiş ülkelerin dünya politikasındaki rolü: Soğuk savaş dönemi ve sonrasının karşılaştırmalı analizi
The role of less developed countries in world politics: the analysis of post cold war and cold war term with comparative
- Tez No: 190452
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL KURUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Azgelişmiş Ülkeler, Soğuk Savaş, Üçüncü Dünya, Merkez-Çevre, Kuzey- Güney, Less Developed Countries, Cold War, Third World, Urban- Centre, North- South
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tezin amacı, Soğuk Savaş dönemindeki ve Soğuk Savaş sonrasıdönemdeki azgelişmiş ülkelerin dünya politikasındaki rollerinin ne olduğunuincelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası, azgelişmiş ülkelerin dünya politikasısahnesine ilk bir grup bilinci ile çıktıkları Soğuk Savaş döneminden Soğuk Savaşsonrası dönemde dahil olmak üzere dünya politikasındaki etkinliklerini araştırmaktır.Bu konuyu tahlil edebilmek için azgelişmişliğin kavramsal ve teorik sorunlarınınbilinmesi gerekir. Daha sonra azgelişmiş ülkelerin ortaya çıktıkları Soğuk Savaşdöneminin dünya düzeninin ve Soğuk Savaş sonrası dönemin dünyasının bilinmesigerekmektedir. Bu iki dönemdeki etkinliklerinin kıyaslanması için de her ikidönemdeki izledikleri stratejinin ne olduğunun açıklığa kavuşturulmasında faydavardır.Tezin ana kavramlarından biri olan azgelişmişliğin kavramsal ve teoriksorunlarında bir birliktelik söz konusu değildir. Genelin kabul ettiği bir doğruazgelişmiş ülkelerin çevre-yoksul ve güney ülkeleri olmalarıdır.Azgelişmiş ülkelerin dünya politikasında rol almalarının başlangıcı olarak1955 yılı alınsa da bu rol diğer ülkelerin oynadıkları rol kadar etkili ve uzun süreliolmamıştır. Soğuk Savaş döneminde biraz da olsa Doğu Bloku ve Batı Bloku ilekurmuş oldukları ilişkiler sayesinde seslerini duyuran azgelişmiş ülkeler SoğukSavaş sonrası dönemde bu biraz olan etkilerini de kaybetmişlerdir.Soğuk Savaş dönemindeki yaşanan olaylara tutumları bu dönemde iki blokiçinde yani hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Sovyet Sosyalist CumhuriyetlerBirliği tarafından dikkatle izlenirken, Soğuk Savaş sonrası dönemdeki yaşananolaylarda azgelişmiş ülkeler kesin bir tutum geliştirememişlerdir.Sonuç olarak azgelişmiş ülkelerin dünya politikasındaki rolleri sınırlıdır.Merkezin çevresi, zenginin yoksulu olan bu ülkelerin dünya politikasında etkin halegelmeleri güçlülerin hüküm sürdüğü dünyada beklenmemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper to study the roles of less developed countries in worldpolitics during Cold War and post war term. The main point of the study is toresearch activities of less developed countries in world politics from the Cold Warterm in which they first had a role with a group conciousness including the post-ColdWar term. To be able to analyse this matter it is essential to know conceptual andtheoritical problems of less developness. Then, it is essential to know the times ofCold War terms when less developed countries are first seen and alse the world ofpost-Cold War times. It is alsa benefical to explain the strategies which they followduring both terms to compare the activities at both terms.There is no unity between conceptual and theoriticial problems of lessdevelopness which is one of the main concepts of this study. The truth which isgenerally accepted that less developed countries are poor and South countries.Although it is accepted 1955 is the year which less developed countries firstlyhad a role in world politics, this role is not so effective and long lasting like othercountries? roles. The less developed countries which make their voices heard by thehelp of reletionships with the Eastern and Western Blocks during war terms, lasttheir little effects after Cold-War.While their way of behaving towards the events during Cold War times arecarefully follewed by two blocks United States of America and The Union of SovietSocialist Republic, less developed was not able to developed a cartain manner duringpost -Cold War terms.Consequently, the roles of less developed countries in world politics arehighly limited. It is not expected from less developed countries which are urban ofthe centre, poor of the rich ones to become active and effective in world politicswhich the strong ones govern.