Kadın tüketicilere yönelik pazarlama stratejileri ve Bursa ilinde bir uygulama
Marketing strategies to women consumers and a research in Bursa
- Tez No: 190460
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER TOKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın tüketiciler, Kadın tüketicilere yönelik pazarlama stratejileri, Kadın tüketici pazarının bölümlendirilmesi, Faktör analizi, Women conusumers, Marketing strategies to women consumers, Segmentation of women consumer?s market, Factor analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Günümüzde kadınların ekonomik yaşama daha fazla katılmaları, onların ailesatın alma kararlarına katılmalarının ötesinde kendi satın alımlarını da yapma gücünesahip olmalarına neden olmaktadır. Kadınlar kromozom, hormon ve beyin yapısıaçısından olduğu kadar dikkat ve odaklanma, ayrıntılı düşünme ve yetenek açısından daerkeklerden farklıdırlar. Bu farklılıklar kadınların erkeklerden tüketici davranışlarındada farklılıklar göstermesine neden olmaktadır. Bu tüketici davranış farklılıkları insanilişkilerinde, bireysel ve toplumsal davranışlara tepkilerde, ayrıntılara önem vermede,eksiltmek yerine ek bilgi araştırmada, en iyi sonucu aramada, özetlemeye karşılıkayrıntıları öğrenme isteğinde, konuşma şekillerinde ve ilişkileri oluşturmada ortayaçıkmaktadır.Kadın tüketicilere yönelik hedef pazarlama stratejisinde ilk olarak heterojen olankadın tüketici pazarı homojen olan alt bölümlere ayrılmaktadır. Farklı özelliklere sahipkadın tüketici pazarı bölümlerine göre işletmeler ürün ve hizmetlerine uygun hedefpazarlarını seçmektedirler. Seçilen hedef pazara yönelik olarak uygulanacak pazarlamakarması stratejileri de erkek tüketicilerden farklılıklar göstermektedir. Pazarlamastratejilerindeki farklılıklar ürünün konumlandırılması, marka kimliğinin oluşturulması,ürün yenilikleri, ambalajlama ve etiketleme ile birlikte fiyatlama, dağıtım, reklâm vekişisel satış stratejilerinde olmaktadır.Kadın tüketicilere yönelik olarak bu tez çalışmasında kadın tüketicilerin satınalma karar stilleri Bursa ili merkezinde yer alan iki büyük alışveriş merkezine gelenkadın tüketiciler üzerinde araştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre yapılan faktöranalizi ile kadın tüketicilerin satın alma karar stillerinin boyutları ortaya konmuştur. Buboyutlara göre kadın tüketiciler, mükemmelliyetçi/yüksek kalite bilinçli tüketiciler,marka bilincine sahip tüketiciler, moda bilinci olan tüketiciler, eğlence-haz bilinci olantüketiciler, seçiminden kafası karışan tüketiciler, marka sadakati olan tüketiciler vedeğişiklik/yenilik arayan tüketiciler şeklinde satın alma davranışının en temel yedizihinsel özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, more participation of women in the economic life provide them with?a purchasing power?. This power enables them to purchase for themselves and at thesame time in the name of their family. Like differences in cromozoms, hormons andstructure of brain between men and women; women also have different characteristicsin attention and focusing, detailed thinking and skills. These differences create differentconsumer behaviors in terms of sex. These differences in consumer behaviors in termsof sex can be seen in human relations, reactions to the individual and social behaviors,giving importance to the details and extra knowledge, searching perfect solutions,conversation styles and creating relationships.In the target marketing strategies to women consumers, first action is dividingthe heterogenized women market in the more homogenized subparts. Organizationsselect appropriate target markets for their product and services according to relatedwomen consumer markets. Selected marketing mix strategies are different when theyare compared with men consumer markets. Differences in marketing strategies includedifferences in product positioning, creating brand identity, product innovations,packaging, pricing, distrubition, advertising and personal selling strategies.In this thesis, purchasing decision styles of women consumers have beensearched by collecting data from two big shopping centers in the center of Bursa wherewomen consumers come. By implementing factor analysis, dimensions of purchasingdecision styles of women consumers were being specified. According to thesedimensions, women consumers have 7 main mental characteristics of purchasingbehavior like being perfectionistic/high quality conscious consumers, brand consciousconsumers, fashion conscious consumers, recreational-hedonistic conscious consumers,confused by overchoice consumers, brand loyal consumers, searching change andinnovation consumers.