Anton Çehov?un bir evlenme teklifi adlı oyunundaki Natalya Stepanovna rolüne çalışma süreci
The performance process for the role natalya stepanovna of the play amarrıage proposal wrıttwn by antone chekow
- Tez No: 190505
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAVUZ PEKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dramaturji, Rol Analizi, Yorum, Süreç, Dramaturgy, Role Analysis, Commentary, Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
İleri Oyunculuk Yüksek Lisans Programı'ında eğitim gören Esra Kızıldoğan tarafındanAnton Pavloviç Çehov'un `Bir Evlenme Teklifi' adlı oyunu ele alınmıştır.Pratiğin teorisineilişkin bir deney olan bu tez çalışmasında örnek olarak seçilen oyunun metnine ilişkindeğerlendirmeler, oyunun genel çözümlemesi, tüm karakterlerin analizleri, role dairyorumları içeren dramaturji çalışması ve hazırlık çalışmaları esnasında karşılaşılan sorunlarınve yaşantıların ayrıntılarının yer aldığı süreç analizi ele alınmıştır. İnceleme, süreç vesonuçlar, takip eden bölümlerde detaylı olarak sunulmaya çalışılmıştır. Söz konusuperformans seyirciye açık bir performans olmayıp, bu tez çalışmasına temel teşkil etmeküzere tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The play `A Marriage Proposal? (one act comedy), written by AntonePavlovich Chekov in 1888, has been considered by Esra Kızıldoğan, student inProgressive Acting Master?s Program. As an experimental study of theory drivenfrom practice, the present report describes : evaluations about the text of the playchoosen, the overall analysis of the play, the analysis of the characters, role analysisand dramaturgy studies that includes the interpretations related to the play, theanalysis of processes that the players passed through during the preparation of theperformance. The studies, the process and the results have been presented in detail.The mentioned performance is not open for audience but it has been projected toserve as a basis for this thesis.