Sivil toplumun demokratikleşme sürecindeki yeri ve kamu yönetimine etkisi
The Base of civil socity in democratization process and the act to public management
  1. Tez No: 190515
  2. Yazar: ŞAMİL ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Özerk Kentler, Yönetme Erki, Türk SiyasiKültürü, Bürokrasi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETSon yıllarda sivil toplum, demokratikleşme ile birlikte sıkça sözü edilen birkavram haline gelmiştir. Özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardındanortaya çıkan ülkelerde sivil toplumun bulunmadığı vurgulanmakta ve istikrarlı birdemokratik siyasi düzen için, sivil n toplumun zorunlu bir unsur olduğubelirtilmektedir.Sivil toplum tarihsel olarak Batı'da toplumsal bir aşamayı nitelemek için dekullanılmıştır. Bu bağlamda, feodalitenin temellerinin sarsılmasıyla birliktegündeme gelen özerk kentler, sivil toplumun nüveleri olarak kabul edilebilir.Batı'daki devletten özerk kentlere denk yapılar Osmanlı İmparatorluğu'ndabulunmamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu yönetme erkinin büyük ölçüde sultandatoplandığı patrimonyal bir devlet örneğidir.Cumhuriyet rejiminin kendisi ve onun getirdiği anayasal düzen sivil toplumungelişmesi için elverişli ortamı yaratmışsa da, tek partili dönemde millet-devlet-partiözdeşliği ile ifade edilebilecek monolitik yapı, çoğulcu bir sivil toplumungelişmesine olanak tanımamıştır.1980 yılında yeniden çok partili bir siyasidemokrasiye geçilmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde, Türk siyasi kültüründemeydana gelen değişim doğrultusunda sivil toplumun gelişmesi yönünde önemli veolumlu adımların atıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAt the last years civil society become callihg a concept with democratic society.Especially when the soviet unien dispersed there become new countries and there mustbe civil societies because at political unity.Civil society used for feature a society milestene in histaric. In this caseautonomous cities can remembered nucleus in civil society. There weren?t autonomousCities in ottoman empire like the west because in ottoman empire anly the sulten canuse managing.The republic diet and the canstitutional framework brought a suitable mediabut at one - political party perioad the civil society cauldn?t grow up cause of the falk -goverment - party identity.In 1980 once again passed to multiparty political unity. In 2000 there becomemany positive evolution at civil society because of exchange in turkish political cultureKey words :Civil society , Autonomous cities , Direction faculty , Turkish politicalculture , Officiality