Televizyon program yapım yönetimi ve çekim teknikleri: Kurtlar Vadisi adlı dizinin çekim teknikleri açısından incelenmesi
Production management and shooting techniques of television programs: Analysis of the television serial Kurtlar Vadisi in terms of shooting techniques
  1. Tez No: 190577
  2. Yazar: MURAT USLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTEKİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tv. Program Yapımı, Çekim Teknikleri, Kurtlar Vadisi, Görüntü Analizi, Television production, shooting techniques, Kurtlar Vadisi, visual analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Televizyon, günümüz toplumlarında, kamuoyu oluşturan, insanlarıeğlendiren, eğiten, mal ve hizmetleri tanıtan, haber alma özgürlüğünü görüntü ilebirlikte hedef kitleye ulaştıran bir kitle iletişim aracıdır.Günümüzde özel televizyon kanallarının artması, reyting savaşları sonucuher kanalda yayınlanan televizyon dizilerinin yapım aşamalarının bilimseltemellere dayanıp dayanmaması konusunu araştırmak maksadıyla“KurtlarVadisi”dizisinin yapım aşamalarına ve çekim tekniklerine uygunluğu açısındanincelenmesi, tez konusu olarak belirlenmiştir.Bu çalışma, televizyon programcılığının yapım ve yönetimi ile ilgili kurallarve yapımların bu kurallara uygunluğunun değerlendirilmesi açısından önemlidir.Bu çalışma“Kurtlar Vadisi”adlı televizyon dizisinin yapım ve çekimteknikleri açısından kullanıldığı yöntemin alan araştırmasıyla sınırlandırılmıştır.Çalışmanın kuramsal bölümü, araştırma yöntemlerinde tarama modelinedayanmaktadır. Konular kaynak tarama yöntemi ile bilgi edinilmiş, uygulamabölümünde“Kurtlar Vadisi”dizisinin 85. bölümü görüntü analizi yapılarakincelenmiştir.Çalışma sonucunda, ?Kurtlar Vadisi? dizisinin yapım ve çekim tekniklerininbilimsel temellere dayandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The rating competition of the numerous private television channels leads tothe production of numerous competing television serials wich may featuredifferences in the production process as well. The aim of this study was to revealthe objective standarts of television serial production and to test whether theactual production standarts meet these. For this, the famous serial ?KurtlarVadisi? has been examined for his production stages and shooting techniques.The importance of this study stems from the aspect of exploring thecompatibility of theory and practice in today?s television film production process.As a result it has been found that the actual level of the production processand techniques used for the tv serial ?Kurtlar Vadisi? were appropriate to state ofthe art teachings of television production.