Türkiye'de bürokrasi-siyaset ilişkileri
The Turkey relations between the bureaucracy and the policy
- Tez No: 190585
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Bürokratik Siyaset, Bürokrasi-Siyasetİlişkileri, Osmanlıda bürokrasi, Tek Partili Dönem, Çok Partili Dönem
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bürokrasi-siyaset ilişkileri her toplumda farklı bir görünümsergilemektedir. Ülkemiz açısından bakıldığında hükümetin görevlerininçoğalması,uzmanlaşmayı gerektirmesi, bilgi ve uzmanlığın artması v.bnedenlerden dolayı bürokratik kadroların çoğalmasına neden olmuştur. BöyleceOsmanlıdan günümüze kadar bürokratik ve siyasi kadrolar arasında sürekli birçatışma meydana gelmiştir. Tek partili dönemde bürokrasi hakim iken, çokpartili dönemde siyasi otorite hakim olmuştur. Çok partili dönemde bürokrasi-siyaset çatışmasının en iyi örneği 1961 ihtilalinde görülmüştür. Bu dönemdebürokrasi kaybettiği güce yeniden kavuşmak için bu ihtilali yapmıştır.Bürokrasi- siyasi çatışmanın yoğun olduğu zamanlarda ekonomide tehlikeçanlarının çalması, hükümetlerin çıkardığı yasa tasarılarının bir kısmınınhayata geçirilememesi gibi durumlar meydana gelmiştir.Yukarıda belirtilen veriler ışığında Osmanlıdan günümüze kadar geçensürede bürokrasi- siyaset ilişkilerinin nasıl işlediği anlaşılmıştır. Bürokrasi-siyaset ilişkilerinin istikrarlı olması için, siyasilerin kararlar almasıbürokratların bunları uygulaması ve bürokrasinin yaptığı işlerden dolayısürekli denetim altında tutulması gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relations between the bureaucracy and the policy present a differentaspect in each society. The reasons such as the increasing in the govermentofficials, the necessity of knowlodge and specialisation cause the bureaucraticstaffs and politic staffs has been occuring from Otoman Empire until nowadaysTurkey. The politic authority has the domination in the period of multipartieswhereas the bureaucratic authority has the domination in yhe period ofuniparty. The best example of this conflict between the bureaucracy and thepolicy is seen in the 1961 Revolution. In this period, the bureaucracy realisedthis revolution in order to possess again the power it had lost. The situationssuch as the dangerous case in the economy and the fact that the law projectsissued by the Government can?t become effective have been occuring in thetimes where the conflict between the bureaucracy and the policy is dense.The above mentioned data show the relations between the bureaucracyand the policy have been functioning from Otoman Empire until nowadaysTurkey. Inorder that the relations between the bureaucracy and the policy arestable, the politic staffs should take decisions and the bureaucratic staffs shouldapply them and the Works that the bureaucratic staffs do, should be controlledcontinually.Key words : Bureaucracy, Bureaucratic Policy, Relations between thebureaucracy and the policy, Bureaucracy in Otoman Empire, Period ofUniparty Period of multiparties.