Tracing the roots of modernity: Ancient Greece, the golden age of Islam and Renaissance Italy
Modernitenin köklerini aramak: Antik Yunan, İslam'ın altın çağı ve Rönesans İtalya'sı
  1. Tez No: 190634
  2. Yazar: SEMA HANDE ÖĞÜTCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİCHAEL MOUSSEAU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Modernite, Antik Yunan, Rönesans talyası, slam'ın Altın Çağı, Modernity, Ancient Greece, Renaissance Italy, Golden Age of Islam
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Modernite kavramı çeşitli alanda yoğun olarak tartışılmış ve analiz edilmiş bir konuolmasına rağmen bu konunun ve özelliklerinin Uluslararası lişkiler alanı içinpotansiyeli yüksek bir araştırma konusu olduğunun yeterince altı çizilmemiştir. Butezin amacı modernite olgusunu anlarken onun köklerini araştırmaktır, başka birdeyişle, modernite dediğimiz karmaşık deneyimi oluşturan özelliklerden hangisininolgunun geri kalan özelliklerini beraberinde getirdiğini saptamaktır. Genişliteratürünün çeşitli tanımları modernitenin şu üç ana özelliğinin diğer özelliklerinoluşmasına ön ayak olan olası ana bağımsız değişken olabileceğini gösteriyor:kapitalizmin, bilim ve teknolojinin ve demokratik değerlerin gelişimi. Literatürdekigeniş ve çeşitli tanımları bir terimin şemsiyesi altında toplamaya çalışan bu üçdeğişkenin yani sıra, bu çalışma, modern toplumların dışsal ortak özelliği olmadığınısavunan yerli kültür değişkenini de bu araştırmada kullanmaktadır. Moderniteninköklerini araştırmak için seçilen konular .Ö. 7. ve 5. yüzyıl arası Antik Yunan, 8. ve12. yüzyıllar arası slam'ın Altın Çağı ve 14. ve 16. yüzyıllar arası Rönesanstalyası'dır. Araştırmanın sonuçları modernitenin zaman veya yer bağlantılı değilözellik bağlantılı bir kavram olduğunu ve kapitalizmin kronolojik olarak diğerözelliklerden önce geldiği ve ana bağımsız değişken olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of modernity has been prolifically discussed and analyzed in multipledisciplines, yet the research potential of modernity and its attributes in the area ofInternational Relations have not been well emphasized. This thesis aims to directattention to the roots of modernity while understanding it, in other words, to identifywhich attribute brought about rest of the phenomena. The various descriptions ofmodernity from the vast literature reveal three main characteristics of modernity aspotential main independent variables causing the rest of the attributes to come about;rise of capitalism, science and technology, and democratic values. Besides thesethree variables that embody diverse descriptions from the literature in a single term,the study also includes the indigenous culture variable that denies the existence of anexogenous common characteristic in modern societies. The cases chosen to searchfor the roots of modernity are Ancient Greece between 7th and 5th centuries B.C.,the Golden Age of Islam between 8th and 12th centuries and Renaissance Italybetween 14th and 16th centuries. The research on the cases concludes that theconcept of modernity is not bound by time or space but characteristics that make thesociety modern and that capitalism is the variable that chronologically precedes all ofthe other characteristics and therefore is the main independent variable.