Political orientatioion and citizenship: Perception and experiences of Turkish youth
Politik oryantasyon ve vatandaşlık: Türk gençliğinin algılamaları ve deneyimleri
  1. Tez No: 190633
  2. Yazar: BANU ŞENAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İÇDUYGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, siyasal oryantasyon, gençlik, yasal statü, kimlik, sivil erdem, Citizenship, political orientation, youth, legal status, identity, civic virtue
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Genel olarak vatandaşlık, ulus-devletlerin nüfus alanına düşen bir konu olarakalgılanmaktadır. Bu görüşün aksine, bu çalışma vatandaş olarak bireylerin tümvatandaşlık konseptinde sahip oldukları önemli konuma odaklanmıştır. Ampirik birçalışmadan yola çıkılarak, bu tezde Türk gençliğinin farklı siyasal eğilimleri üzerindenvatandaşlığı ve vatandaşlığın üç boyutunu (yasal statü, kimlik ve sivil erdem) nasılalgıladığı ve tecrübe ettiğini incelemiştir. Çalışmanın temel amaçlarının merkezinde ikisoru bulunmaktadır. İlki, siyasal eğilim ile vatandaşlık üzerine algılamalar arasında nasılbir ilişki olduğu; ikincisi ise, yasal statü, kimlik ve sivil erdem boyutlarının arasındanasıl bir etkileşim olduğudur. Farklı siyasal oryantasyonlara sahip yetmiş üniversiteöğrencisi ile İstanbul'da derinlemesine mülakat yapılmıştır. Bu gruplar; cumhuriyetçiler,milliyetçiler, solcular, İslamcılar, liberaller, Kürtler ve apolitiklerdir.Araştırma sonuçları farklı siyasal eğilimler üzerinden `vatandaş olma'nın taşıdığıanlamın görüşülen gençlerin zihninde bir farklılık gösterdiğine işaret etmiştir. Yasalstatünün en çok liberal grup tarafından benimsendiği; diğer taraftan ise, milliyetçi,İslamcı, Kürt ve apolitik grupların kendilerini kimlik boyutuyla, cumhuriyetçi gençlerinise sivil erdem boyutuyla tanımlama eğiliminde oldukları görülmüştür. Bu çalışmagruplarının arasında sol düşünceye sahip görüşmecilerin homojen bir vatandaşlıkkavramı sergilemediği gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın bulgularından çıkan ikincil birsonuç ise, vatandaşlığı yalnızca sahip olunan haklar ve yükümlülükler ve bir toplumaolan yasal üyelik üzerinden tanımlama eğiliminin, modern demokratik toplumlarınkarşılaştığı krizleri aşmada yetersiz kalacağıdır. Vatandaşlığın ayrılmaz parçaları olankimlik ve sivil erdem boyutlarına da önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Citizenship is generally perceived as an issue that falls in the domain of nation-states.This study, instead, attempted to give a central focus to the pivotal position of individualcitizens in the whole citizenship concept. This thesis, drawing upon an empirical study,explored the perceptions and experiences of Turkish youth with different politicalorientations over citizenship and its three dimensions: legal status, identity, and civicvirtue. Two questions were central to the main purposes of the study; first, therelationship between political orientation and perceptions of citizenship; second, theinterplay among the legal status, identity, and civic virtue aspects of citizenship. In-depth interviews were conducted in the city of İstanbul with seventy university studentswith different political orientations, namely: republicans, nationalists, leftists, Islamists,liberals, Kurdish and apolitical groups.Overall, the results of this study revealed that the meaning of `being citizen?showed diversity in the mindsets of young people with different political orientations. Itwas found out that legal status was mostly subscribed by the liberal group, whereas thenationalist, Islamist, Kurdish, and apolitical groups tended to identify themselves withthe identity aspect, and the republican group with the civic virtue aspect. The leftistinterviewees, among the other study groups, did not draw a homogenous conception ofcitizenship. A secondary conclusion that emanated from the findings of this study wasthat the prevailing tendency to lay citizenship merely as a substance of rights and dutiesand formal membership in a particular community would fall short to cope with thecrises of the modern democratic states. There is a need to give a central attention to theidentity and civic virtue aspects of citizenship, which are inseparable constituents of thewhole citizenship concept.