The relationship between facet satisfaction and intention to quit: The indirect effect of personality through perceived facet importance
İşin farklı yönlerinden duyulan tatmin ile işi bırakma eğilimi arasındaki ilişki: Kişiliğin, işin farklı yönlerine verilen önem üzerinden dolaylı etkisi
- Tez No: 190636
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ GÜLGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: şin farklı yönlerinden duyulan tatmin, şi bırakma eğilimi, Kişilik, şinfarklı yönlerine verilen önem, Facet Satisfaction, Intention to quit, Personality, Perceived Facet Importance
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, çalışanların işlerinin farklı yönlerinden duydukları tatmin ile o işi bırakmaeğilimleri arasındaki ilişkiyi bireysel farklılıklar perspektifinden incelemektedir. Araştırmanınamacı, (a) işin söz konusu yönüne verilen önemin çalışanın kişilik özelliklerinden etkilenipetkilenmediğinin, ve (b) işin söz konusu yönüne verilen önemin aynı iş yönünden hissedilentatmin ile işi bırakma eğilimi arasındaki ilişkiyi belirleyici değişken olup olmadığınıaraştırmaktı. Araştırmaya, 36 farklı kurumun insan kaynakları, satış, pazarlama, teknoloji gibibölümlerinde görev alan 140 beyaz yaka çalışan katılmıştır. Sonuçlar, DuygusalDengesizlik'in yönetim, yan haklar, iş arkadaşları, işin doğası ve iletişim faktörlerinin nekadar önemli algılandığındaki varyansın belirli bir yüzdesini anlamlı olarak açıkladığını,Geçimlilik ile yönetimin ve yan hakların ne kadar önemli algılandığı arasında pozitif bir ilişkiolduğunu, Sorumluluk'un iş koşullarının ne kadar önemli algılandığındaki varyansın belirlibir yüzdesini anlamlı olarak açıkladığını ve iletişimin önemi ile pozitif bir ilişkisi olduğunu,Açıklık ve işin doğasının ne kadar önemli algılandığı ile iletişimin önemi arasında pozitifilişki olduğunu, ve Dışadönüklük ve iletişimin ne kadar önemli algılandığı arasında pozitif birilişki ortaya koymuştur. Ek olarak, iş yönlerinden sadece iletişimin ne kadar önemlialgılandığı iletişimden duyulan tatmin ile işi bırakma eğilimi arasındaki ilişkide belirleyicideğişken olmuştur. Bu etki, hipotezin aksi yönünde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study investigates the relationship between satisfaction with different facets of thejob and the intention to quit from an individual differences perspective. The aim of the studyis to understand (a) whether the importance attributed to the facet is influenced by thepersonality of the individual, and (b) whether the importance attributed to the facet moderatesthe relationship between facet satisfaction and the intention to quit. A total of 140 whitecollar employees with different positions, including sales, marketing, research anddevelopment, production, human resources, and accounting from 36 different organizationsparticipated in this research. Results revealed that Neuroticism explained significant variancein perceived importance of supervision, fringe benefits, coworkers, nature of work andcommunication. Agreeableness explained significant variance in perceived importance ofsupervision, and it had a positive correlation with perceived importance of fringe benefits.Conscientiousness explained significant variance in perceived importance of operatingprocedures and it had a positive correlation with perceived importance of communication,Openness explained significant variance in perceived importance of communication and had apositive correlation with perceived importance of nature of work, and Extraversion explainedsignificant variance in perceived importance of communication. It was also found that onlyperceived importance of communication had a moderated effect on the relationship betweensatisfaction with communication and intention to quit. However, this result was in theopposite direction of the hypothesis.