İşyerinde psikolojik şiddetin iş tatmini, işe yabancılaşma ve işten ayrılma niyeti ile ilişkisi
The relationships of workplace psychological violence with job satisfaction, work alienation and intent to quit
  1. Tez No: 344596
  2. Yazar: ÇİĞDEM İNCE AYAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. FERHAT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyerinde Psikolojik Şiddet, İşten Ayrılma Niyeti, İş tatmini, İşe Yabancılaşma, Yapısal Eşitlik Modeli, Workplace Psychological Violence, Intent to Quit, Job Satisfaction, Work Alienation, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma işyerinde psikolojik şiddet ve iş tatmini ilişkisini, işyerinde psikolojik şiddet ve işe yabancılaşma ilişkisini, işyerinde psikolojik şiddet ve işten ayrılma niyeti ilişkisini inceleyerek, kısıtlı olan ilgi literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Anket formlarının yüz yüze görüşme yoluyla katılımcılara ulaştırıldığı çalışma Trabzon ve Gümüşhane'deki kamu ve özel sektöre ait işyerlerindeki 194 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir.Çalışmada ölçeklerin geçerliliğini ve güvenilirliği test etmek için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, hipotezleri test etmek için korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda teori ve beklentilerle uyumlu nitelikte, işyerinde uygulanan işyerinde psikolojik şiddet davranışları ile iş tatmini arasında negatif yönlü bir ilişki; işyerinde psikolojik şiddet davranışları ile işe yabancılaşma ve işten ayrılma niyeti ile arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Buna ilave olarak, iş tatmini ile işe yabancılaşma arasında negatif yönlü bir ilişkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Dolaylı etkiyi araştırmak için kullanılan yapısal eşitlik modeli sonuçları psikolojik şiddetin iş tatmini ile olan ilişkisinde işe yabancılaşmanın aracı bir değişken olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study has aimed contribution to limited literature by examining relationship between workplace psychological violence and job satisfaction, workplace psychological violence and work alienation ? workplace psychological violence and intent to quit. Questionnaire forms were distributed to participants using with face-to-face communication. The study was performed for 194 employees working at public and private service workplaces in Trabzon and Gumushane.In this study, explanatory and confirmatory factor analyses were used to test validity and reliability for scales, and were used correlation and regression analysis to test hypotheses. As a result of these analyses, it has been found a negative relationship between workplace psychological violence and job satisfaction, a positive relationship between workplace psychological violence and work alienation, and a positive relationship between workplace psychological violence and intent to quit. Furthermore, a negative relationship between job satisfaction and work alienation was found. The structural equation model results also showed that work alienation mediates the relationship between workplace psychological violence and job satisfaction.