İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinde 'de', 'ki' bağlaç ve eklerinin öğretimi
The teaching of the conjunctions and the affixes of 'too' and 'so that' in the primary school in the second grade
- Tez No: 190643
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ilköğretim, de? bağlacı, ki? bağlacı, de? eki, ki? eki.Key words: Primary school in the second grade, conjunction of ?too, conjunctionof ?so that, affix of ?too, affix of ?so that
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 415
Özet
Bu çalışmada, ?de?, ?ki? bağlaç ve eklerinin ilköğretim ikinci kademede öğretimikuram ve uygulama bağlamında ele alındı.Çağdaş eğitim, bireyin ana dilini etkili şekilde kullanır duruma gelmesini öngörür.Bu nedenle anadili eğitimi, beceri kazandıracak nitelikte, uygulamalı biçimde verilmelidir.Bireyin anadilindeki başarısı ile okul başarısı ve çevreye uyumu arasında doğrudan bir ilişkivardır.Öğrencilerimize Türkçe duyarlığı kazandırma çabası hayati bir önem taşımaktadır.Türkçe bilincini geliştirme sürecinde yazım(imlâ) kuralları da bütünün önemli parçalarındanbirini oluşturmaktadır.Çalışmada, Çarşamba Kenan Evren İlköğretim Okulu'nun ikinci kademesindeöğrenim gören seksen öğrenciyi kapsayan bir istatistik çalışmasıyla elde edilen verilerkullanılmıştır. Bu veriler, ayrıntılı biçimde, tablolar ve grafikler halinde sunulmuştur. Eldeedilen veriler, araştırma kapsamındaki öğrencilerin genel ağırlıklı başarı ortalamasının %94olduğunu göstermektedir. Yazılı anlatım açısından yazım kurallarının önemi düşünüldüğünde,uygulama sürecinde öğrenciyi merkez alan etkili yöntem ve teknikler Türkçe öğretiminiverimli hâle getirmektedir.Doğru yazımın anlamayı artırdığı ve estetik açıdan gerekli olduğu bir gerçektir. ?de?,?ki? bağlaç ve eklerinin ilköğretim ikinci kademede öğretimini etkili kılmak amacıyla çokluzekâ ve yapılandırmacı eğitim yaklaşımlarını ön plâna çıkararak, öğretim yöntemlerinden veteknolojilerinden yararlanmak gerektiği uygulamalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the teaching of the conjunctions and affixes of ?too? and ?so that? hasbeen dealed in the context of theory and practice.Modern education takes into consideration to use an individual?s mother tongueeffectively. For that reason, the education of mother tongue should be given gaining ability ina practical way. There has been a direct relation between the individual?s mother tonguesuccess, school success and adaptation to the environment.The effort to be gained the sensitivity of Turkish to our students is of paramountimportance. The spelling rules are one of the important parts of the whole in the process ofdeveloping Turkish consciousness.In the study, it has been used the data obtaining with the statistics included eightystudents at Çarşamba Kenan Evren Primary School in the second grade. These data have beenpresented as charts and graphs in detail. The data show that the general average of success ofthe students included in the research is %94. Thinking of the importance of spelling rulesaccording to the written telling, the efficient student centered methods and techniques havebeen productive for the students in the teaching of Turkish language in the process of practice.It?s a fact that correct spelling has increased understanding of the students and it?snecessary for aesthetics. In order to be effective, the teaching of the conjunctions and affixesof ?too? and ?so that? in the primary school in the second grade has revealed that it isnecessary to use teaching methods and technologies by giving priority to the multipleintelligence theory and structural approach.