Medya ve sağlık: Türk basınında sağlık içerikli haberlerin bilgilendirme potansiyeli
Media and health: Informative potensials of health news in Turkish press
  1. Tez No: 190891
  2. Yazar: HÜLYA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN GÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sağlık Eğitimi, İletişim Bilimleri, Journalism, Health Education, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: bilgilendirme potansiyeli, basın etiği. sağlık, sağlık haberleri, yazılı basın, Health, health news, written media, informative potential, media ethic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, gazetelerde yayınlanan sağlıkhaberlerinin bilgilendirme potansiyellerinin irdelenmesidir. Bu amaçla: (a)yapılan sağlık haberleriyle toplumun bilgilendirme düzeyi arasındakiilişkinin tanımlanması, (b) yazılı basının ve basın çalışanlarının sağlıkhizmetlerine bakışının değerlendirilmesi ve (c) basının, toplum sağlığınıgeliştirmekle ilgili görevlerini yeterince yerine getirip getirmediğiaraştırılmıştır.Bu çalışmada Hürriyet, Posta ve Zaman gazetelerinde yayınlanansağlık haberleri incelenmiştir. Bu gazetelerdeki farklı sağlık haberlerininzamana, kişiye ve kuruma göre değişip değişmediği, yazılı basında sağlıklailgili en fazla hangi konuların haber yapıldığı, gazetelerin toplumsalsorumluluk ilkelerine uyup uymadıkları ve gazetelerin sağlık haberlerinioluştururken, o günün sağlık gündemini de belirleyip belirlemedikleri tespitedilmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda; gazetelerde yer alan sağlık haberlerininoranının oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık sağlıkhaberlerinin büyük oranda haber özelliği taşıdığı, esas olarak uzmangörüşü ile kurum yetkililerinin yapmış oldukları açıklamalara başvurulduğu,metinlerde yeterli bilgilendirmenin yapıldığı, metinlerin eğlence unsurutaşımadığı, açık ve anlaşılır bir anlatıma sahip oldukları ve magazin boyututaşımadığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
General aim of this study is to investigate informative potentials of healthnews. For this reason, these are being analyzed: (a) definition of relationshipbetween health news and informative level of society, (b) analyzing of writtenmedia and media workers? view to health services, and (c) whether or not massmedia provide their jobs about social health.In this study, the health news has been analyzed in Hürriyet, Posta andZaman newspapers. These are the topics that were analyzed in these threenewspapers: whether or not there is a differentiation between different health newsaccording to time, person and institution. Which subjects were mostly investigatedabout health? Whether or nor the newspapers have obeyed the rules of socialresponsibility. Whether or not these newspapers have determined the agendawhile they were publishing health news.As a conclusion; although the ratio of health news in newspapers is lower;health news are including news characters, expert and institutional persons? viewswere applied, sufficient informative texts were used, texts are not includingmagazines but are pure and reliable.