Terörün sosyo-ekonomik gelişme üzerindeki olumsuz etkileri: Karşılaştırmalı Diyarbakır örneği
The Negative impacts of terror on socio-economic development: Comparative Diyarbakır case
- Tez No: 190927
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DİKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Terör, Kalkınma, Güneydoğu, Göç, Diyarbakır, Terror, development, Southeastern Anatolia, migration, Diyarbakır
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZETTürkiye yıllarca terör tehdidiyle birlikte yaşamak zorunda kalmıştır. Bu tehdit zamaniçerisinde ülke ekonomimize ve insanımıza çok önemli değerler kaybettirmiştir. Bu günekadar askeri, siyasi, sosyal, psikolojik ve stratejik olarak tüm yönleriyle hakkında birçokaraştırma yapılan terörizmin, sosyo-ekonomik kalkınmaya olan olumsuz etkileri açısındançokta fazla araştırılmamış olması nedeniyle başladığımız bu çalışmada ileriye sürdüğümüzsav; ?Diyarbakır bölgesinde terörizmin geniş boyutlara ulaşması sosyo-ekonomik gelişmeyidaraltmaktadır? şeklindedir.Sosyo-ekonomik kalkınmanın istenen düzeyde sağlanamaması bugün bütün dünyaülkelerinin ortak sorunudur. Bu sorun ortadan kaldırılmaya çalışırken bir takım zorluklarlakarşılaşılmaktadır. Bu zorluklardan en önemlilerinden biriside terördür.Hiçbir zaman tam olarak ekonomik maliyetleri ortaya konamayan ancak olumsuzetkileri her alanda hissedilen terörün, Diyarbakır ölçeğinde ne gibi olumsuzluklara nedenolduğu ortaya konan savın temelini oluşturmaktadır.Sözü edilen alanla ilgili yeterince çalışma yapılmamış olması en önemlihandikaplarımızdandı. Ancak yinede elde edilen ve bu güne kadar yayınlanmış bulunanmevcut kaynakların taranması ile bu çalışma tamamlanmıştır.Sonuçta görülmüştür ki, terör insanların iktisadi hayatları başta olmak üzereyaşamlarının her alanında olumsuz etkiler doğurmaktadır. Diyarbakır'ın da sosyo-ekonomikkalkınmasının önündeki önemli bir engelinde terör olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTurkey has strongly faced terror threat for years. This problem has negatively affectedpeople living in all regions of Turkey, which caused to lost both economic and moral values.In spite of many studies have been made on terror so far, the cost of terror for Turkey hasbeen ignored by academicians. Especially economic costs of terror are very important in thiscase. The main hypothesis of the work is centered that terrorism has restricted socio-economicdevelopments in Diyarbakır.Socio-economic development is a common problem for almost all countries. Theattempts for solving this problem have caused much incapability, like terror.The cast of terror can not be counted. But the negative effects of terror are felt ınevery field ın Diyarbakır is the main subject of our hypothesis.While preparing the thesis, the main handicap was the lack of studies on that strategicissue. Despite studies prepared on the terror developments on economy is limited, bothrestricted literature and personal observations helped me to complete the study.As a result, it has been firstly concluded that terrorism has negative impacts oneconomic life and on almost all stages of ordinary life of people. It has also been showed thatterror is one of the main problems against socio-economic development in Diyarbakır.