Döviz kuru politikaları ve Türkiye'de 2000-2001 krizlerinde uygulanan döviz kuru politikalarına teorik bir yaklaşım
Exchange rate policy and the theoretical approach on exchange rate policies applied in 2000-2001 crisis in Turkey
  1. Tez No: 190928
  2. Yazar: LEVENT ÖZŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. SALİH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kur Rejimi Seçimi, Ekonomik Kriz, Sabit Kur Sistemi, Esnek KurSistemi, 1994 Krizi, 2000 Kasım Krizi, 2001 Şubat Krizi, Prefer of the exchange rate regime, economic crisis, fixed exchange rate system, elastic exchange rate system, 1994 crisis, November 2000 crisis, February 2001 crisis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETKur rejimi seçimi dünya ekonomilerini ciddi biçimde sarsan ekonomik krizlerinnedenleri arasında önemli bir yer tuttuğu için ekonomi biliminin sürekli odak noktasıolmuştur Döviz kuru sistemlerinin gündemde kalmasının en önemli nedenlerinden biriekonomik krizler de oynadığı roldür. Uygun döviz kuru sisteminin tercih edilmesiekonomik istikrar için gerekli ve zorunlu bir koşuldur. Bir takım farklılıklara karşın,bugün dünya ülkelerinin uygulamaları genel olarak iki sistem içinde toplanabilir. Birkısım uygulamaların sabit kur sistemine yakalaşırken, bir kısmı esnek kur sisteminiteliğindedir. Kur rejimi seçimi, Türkiye'deki 1994, 2000 Kasım ve Şubat 2001 sonekonomik krizlerinin temel nedenlerinden birisi olmuştur. Günümüzde tek geçerli kursistemi tercihi geçerli değildir. Genellikle gelişmekte olan ülkeler, para politikalarınıserbestçe kullanacakları esnek kur rejimlerini tercih etmektedirler. Kura dayalı istikrarprogramları, ülkeleri ekonomik krize götüren dinamikleri bünyesinde barındırmasısebebiyle tercih edilmemektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe prefer of the exchange rate regime has always been the focal point in the scienceof economics, because it has an important place within the reasons of the economic criseswhich seriously shake the world economies. The preference of the suitable exchange ratesystem is a necessary and mandatory requirement for economic stability. In spite of somedifferences, today the applications of the world countries can be gathered in two systems.While some of these applications are closer to the fixed exchange rate system, the others areto the elastic exchange rate system. The selection of the exchange rate regime has been one ofthe basic reasons of the 1994, November 2000 and February 2001 economic crises in Turkiye.Today, the preference of a single exchange rate regime is invalid. The developing countriesusually prefer the elastic exchange rate regimes in which they can freely apply their monetarypolicies. Exchange rate-oriented stability porgrams are not preferred because they provideshelter to the dynamics which lead countries to economic crises.