Devlet aleyhine suç işleyen teröristlerin sosyo-ekonomik özellikleri
The socio-economical characteristics of terrorists who commit crime against state
- Tez No: 193835
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Suç profilleri, Terör, Terörün kaynakları, Bölgesel teröristsayıları.127
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETDevlet Aleyhine Suç İşleyen Teröristlerin Sosyo-Ekonomik Özellikleri:Devlet aleyhine işlenen suçların çeşitleri kanunlarımıza göre; kaçakçılık, organizesuçlar ve terör ana başlıkları altında toplanabilir. Terör örgütleri kaçakçılık veorganize suçlar gibi devlet aleyhine işlenen suçlarında çoğunu gerçekleştirecekşekilde gelişmiş ve kendilerine maddi kaynak elde etme çabasına girmişlerdir.Terörle mücadelede siyasi yaklaşımlar ve devletler arası mücadele ön plana çıktığıiçin büyük dış destekler bulan terör örgütleri rahatlıkla gelişmiş ve Türkiye bumücadelesini tek başına gerçekleştirmek zorunda kalmıştır; halen Avrupa Birliğiülkelerinde Türkiye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin yan kuruluşları yasalçerçevede yardım toplamaktadırlar.Türkiye terörün üç farklı türü; devrimci terör (aşırı sol), dini terör (aşırı sağ)ve bölücü terör (etnik) ile aynı anda mücadele etmek zorunda kalmıştır. Terörörgütlerinin siyasal amaçları farklı gözükse de, hepsinin çalışma sistemleri ve elemantemin etme yöntemleri aynıdır.Terörle mücadelede 30.000 insanını kaybetmiş (güncel bir veri halihazırdaiçişleri bakanlığı birimlerin de bile bulunmamaktadır.) ve ekonomik ve sosyal açıdanbüyük kayıplar vermiş bir ülke olmamıza rağmen ne yazık ki teröre kaynak olansosyal çevrenin özellikleri konusunda pek fazla araştırma yapılmamıştır.Terör örgütlerine katılan insanların sosyo-ekonomik özelliklerini ortayaçıkartmak için Yenikent F 1, F 2 Cezaevlerinde 42 soruluk bir anket uygulanmış vesonuçları SPSS 12 (Statistical Program For Social Sciences) istatistik programındaChi-Square (Ki-Kare) yöntemi ile karşılaştırmalı tablolar şeklinde incelenmiştir.Terör örgütlerinin; özellikle ekonomik koşulların istismarına yöneliksöylemler, yapay etnik köken iddiaları ve insanların dini duygularının saptırılmasıyöntemlerini kullanarak eleman temin ettiklerini ve bu sistemin hiç değişmediğinigörüyoruz. Devletin farklı unsurları ile halkı bilgilendirme ve bilinçlendirmeçalışmaları ve özellikle ekonomik koşulların düzeltilmesi yönünde çalışmalaryapması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE SOCIO-ECONOMICAL CHARACTERISTICS OF TERRORISTS WHOCOMMIT CRIME AGAINST STATEVarieties of crimes against state can be summed under the headlines of smuggling,organized crime and terror according to our laws. Terrorist organisations havedeveloped in a way that they commit most of the crime against state such assmuggling and organized crime, and have the endeavaur to gain financial source farthemselves.Because political approches and inter-state struggle have came forward in thestruggle against terrorism, terrorist organisations which find immense foreignsupport have developed in a comfortable way and Turkey summon money in a legalway.Turkey has to struggle against three types of terror at the same time;revolutionist terror (extreme left-wing), religios terror (extreme right-wing) andseparatist terror (ethnical). Even though their political aims seem different,functioning systems andways of providing militans of terrorist organisation are thesame.Never theless we are a country that has lost our 30.000 citizens in struggleagainst terrorismand has suffered great economical and social losts,unfortunatly therehas not been much research conducted about the characteristics of the social circlewhich makes up the source of terror.In order to find out the socio-economical characteristics of people who jointerrorist organisations, a survey of 42 questions in Yenikent F1,F2 correctionalFacilities has been applied and its result has been examined in Cross-Tables fromwith Chi-Square method in SPSS 12 (Statistical Program For Social Sciences ) in acomparative way.We see that terrorist organisations make use of utterances especially about theabuse of economical conditions, artificial ethnical origin claims and the method ofdigressing people?s religious feelings in order to provide militants and that thissystem never chances. The urge to work on in order to inform and make consciousdifferent elements of state and public and especially the betterment of economicalstiuations cames forth.KEY WORDS: Crime, Crime profile, Sources of terror, Terror, Regional number ofterrorists128