Muharrem Kasımlı'nın Ozan-Aşık Sanatı adlı kitabı üzerine bir çalışma
It is a work on the book called the art of Ozan- Ashug by Muharrem Gassimly
  1. Tez No: 190937
  2. Yazar: DİLEK KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE SEYİDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kam, şaman, ozan, aşık, aşık sanatı, kopuz, Gam, shaman, ozan, ashug, ashug art, gopuz
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmada Filoloji Bilimleri Doktoru Profesör Muharrem Kasımlı' nın?Ozan-Aşık Sanatı? adlı kitabı incelenmiştir. Bu kitapta aşık yaratıcılığınınkaynaklarına inildikten sonra kam-bahşı-ozan-aşık çizgisi boyunca sanat gelişimininkatettiği tarihi süreç ele alınmıştır. lgili süreç ?aşık sanatının genetik kaynakları,Aşık sanatının tarihi seciyesi ve oluşum aşamaları, Aşık muhitleri, Aşık repertuarı?olmak üzere dört ana bölüm halinde sistemli olarak bir bütün halinde ortayakonulmuştur.Muharrem Kasımlı hakkında genel bir bilgi verildikten sonra kitap günümüzTürkiye Türkçesi' ne aktarılmıştır. Daha sonra kitap bölümlere ayrılaraközetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This book is written after a study of a book in philology by Prof. Dr. MuharremGassimly called ?The art of the ozan- ashug? . In my (the) book I have entereddeeply in to the art of ashug creativity. After Ihave made a study of the historicaldevelopment of shaman- bakhshy-ozan and ashug art. I have divided the material( process) into four parts(chapters):1. The genetic resources of ashug art.2. The historic moral quality and the phase of formation ashug art.3. The environment of the ashug.4. The ashug repertory.After a general information about Muharrem Gassimly I have translatet his bookinto modern(contemporary) Turkish as it is spoken in the republic of Turkey. FinallyI have summarized his book in four chapters.