Hıfzı Topuz'un romanları üzerine bir çalışma (oluşumsal-yapısalcı inceleme)
A Study of the novells Hifzi Topuz (study structurell investigation
  1. Tez No: 190936
  2. Yazar: HÜLYA AYAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE SEYİDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hıfzı TOPUZ, Oluşumsal Yapısalcı İnceleme, Gazi ve Fikriye, Çamlıca'nın Üç Gülü, Devrim Yılları.I, Hıfzı Topuz, Structural sociology method, Gazi and Fikriye, ThreeFlowers of Chamlica, the Way of Revolution.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Hıfzı TOPUZ'un romanları üzerine yapılan bu çalışma altı bölümdenoluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde edebiyat sosyolojisi hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde, Lucien Goldmann'ın yaşamı ve edebiyat sosyolojisi alanında ortayakoyduğu `oluşumsal- yapısalcı inceleme' metodu açıklanmaya çalışılmıştır. İkincibölümde Hıfzı TOPUZ'un yaşamı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü,dördüncü ve beşinci bölümlerde Hıfzı TOPUZ'un romanları (Gazi ve Fikriye,Çamlıca'nın Üç Gülü ve Devrim Yılları) ?oluşumsal yapısalcı eleştiri? metoduylaincelenmiştir.Altıncı bölümde Hıfzı TOPUZ'un incelediğimiz romanlarındaki anakarakterlerin karşılaştırılması yapılmıştır.Sonuç bölümünde ise, çalışmamızda ulaştığımız sonuçlar verilmeyeçalışılmıştır.Çalışmamızın sonunda kaynakça ve özgeçmiş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This investigation had done on the basis of novels by Hıfzı Topuz andconsists of six chapters.İn the introduction of the thesis is given an information about literarysociology. The first chapterhad explained an investigation method of structural levelby Lucien Goldmann in the literary sociology and his life. İn the second part is giveninformation about Hıfzı Topuz?s life and his works. İn the third, fourth and fifthchapters we invistigated novels by Hıfzı Topuz (Gazi and Fikriye, Three Flowers ofChamlica and Years of Revolution).İn the sixth chapter we had compared the main characters in the novels byHıfzı Topuz.The inference part consists the results of our investigation. İn the and part isgiven list of sources and autobiography.