Geleneksel dip trol ağlarında yapısal iyileştirmeye yönelik araştırmalar
A study on the structural improvements of conventional demersal trawls nets
- Tez No: 77550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TOKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Trol, Omuz, Vertikal, Horizontal, Geleneksel ve Kesimli ağ, Trawl, Square part, Vertical, Horizontal, Traditional and cutting trawl
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
IV ÖZET GELENEKSEL DİP TROL AĞLARINDA YAPISAL İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR KAYKAÇ, M. Hakan Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan TOKAÇ Ağustos 1998, Bu çalışmada, Türkiye denizlerinde yaygın olarak kullanılan geleneksel dip trol ağlarının yapısal iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla geleneksel ve kesimli dip trol ağlarının sualtı gözlemleri ve av verimleri karşılaştırılmıştır. Omuz kısmında geleneksel ağ 630, kesimli ağ 744 göze sahiptir. Denemelerde, 2.0-2.30 mil/saat çekim hızında geleneksel ağın vertikal ağız açıklığı 110 cm kesimli ağın vertikal ağız açıklığı 230 cm olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte kesimli ağın horizontal ağız açılımı 9.60 m ölçülerek geleneksel ağdan (6.10 m) %57.3 oranında daha fazla açılım sağladığı da bulunmuştur. Sualtı gözlemler ve yapılan ölçümler, geleneksel ağda kesim yöntemi uygulandığında daha verimli hale gelebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE STRUCTURAL IMPROVMENTS OF CONVENTIONAL DEMERSAL TRAWL NETS KAYKAÇ, M. Hakan Thesis of Ms.c, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Assoc. Prof.. Dr. Adnan TOKAÇ August, 1998, In this study, It was aimed the structural improvements of traditional bottom trawl nets which used commonly in the Turkish Seas. With this aim, underwater observations and efficiency of traditional and cutting bottom trawl nets were compared. Traditional net have a mesh of 630 and cutting net have a mesh of 744 mesh number of at the square part. Vertical mouth opening of the traditional and cutting trawl was found 110 cm and 230 cm respectively at the 2.0-2.30 nautical miles/hour towing speed in the experiments. However 9.60 m horizontal mouth opening was determined of the cutting trawl so this value was %57.3 higher than the other net opening. Traditional bottom trawl net will being more effective with cutting method the way of underwater observations and measuring of gear performance.