Ortaöğretim resim dersinde öğrencilerin yaptıkları çalışmaların sanatsal gelişim özelliklerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of the works done by the students studying in art classes in high school according to their artistic development features
  1. Tez No: 190951
  2. Yazar: ŞEVKİYE HATİPOĞLU BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. HÜLYA İZ BÖLÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oran, perspektif, ritm, bütünlük, renk, Rates, perspective, rhythms, completeness, colour
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim Lise 1. sınıflarda okuyan 15-16 yaşlarındakiöğrencilerin yaptıkları resimlerin takvim yaşlarıyla, içinde bulundukları sanatsalgelişim basamağı arasındaki uygunluğu saptamak amacıyla planlanıp yürütülmüştür.Araştırmada seçilen 30 öğrenciye biri imgeleme dayalı diğeri kopya yöntemindeolmak üzere iki resim yaptırılmıştır. Öğrencilere, ilk olarak imgeleme dayalı çalışmayaptırılmıştır. İkinci olarak, kopya yöntemiyle yapılacak olan resim çalışmasınabaşlamadan önce öğrencilere, kopyası yapılacak resim ve sanatçısı hakkında bilgiverilmiştir. Daha sonra eserin sanat eleştirisi ve estetik incelemesi yapılmıştır.30 öğrencinin yapmış olduğu 60 resim; oran, perspektif-mekan, ritm,bütünlük ve renk ölçütlerine göre üç uzman tarafından değerlendirilmiştir.Öğrencilerin yaptığı resimleri değerlendiren uzmanların verdiği puanların ortalamasıalınarak, öğrencilerin içinde bulunduğu sanatsal gelişim basamağı tespit edilmiştir.Elde edilen bulgulara göre, resimlerin büyük bir bölümünün öğrencilerin takvimyaşlarının oldukça altında bulunan basamaklarda olduğu görülmüştür. Yapılanaraştırmada, öğrencilerin yaşları itibariyle içinde bulunmaları gereken ?GerçekçilikDönemi'ni? yansıtan çok az sayıda resim olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.Teknolojinin hızla geliştiği çağımızda sanat eğitiminin gerekliliği tartışmagötürmeyecek bir gerçektir. Fakat bu gerçeğe rağmen ülkemizde, sanat eğitimindebirçok sorun yaşanmaktadır. Bu araştırmada, sanat eğitimcilerinin görüşlerine dedayanarak bu sorunun nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is about the students studying at the first level of high school.The aim of the research is to identify students? drawings and paintings? suitabilitybetween their calender age and their artistic development. Thirty chosen studentswere made to draw and paint two kinds of works. One is with images and the otherone is by copying. Firstly, students were made to do the image work. Secondly,before starting the copying work, students were given information about the art workand its artist. And then criticism and the esthetics study of the work were done.The sixty pictures drawn by thirty students were examined by three expertsaccording to their rates, perspective, rhythms, completeness and colouring degrees.Students? artistic developments were determined by taking the average of the resultsgiven by the experts. According to the findings which were obtained, it was seen thatmost of the drawings and painting were under their calender ages. In this research, itcame out that there were so few pictures that reflect ?Reality Period? which theyschould be in according to their ages.In this age where technology is impoving rapidly, the necessity of arteducation is an obvious reality. In spite of the fact that, in our country we have a lotof problems about art education. In this research, these problems were tried toexplained by taking the ideas of art educationists.