Akademik personelin iş doyum düzeylerinin incelenmesi(Kıbrıs-Yakın Doğu Üniversitesi örneği)
An analysis of the level of the job satisfaction of the academic stuff working at Near East University
  1. Tez No: 190994
  2. Yazar: HİLMİ DORSAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELÇİN SUMMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: ş Doyumu, Akademik Personel, Öğretim Elemanı, Job Satisfaction, Academic Staff, Lecturer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETAKADEM K PERSONEL N Ş DOYUM DÜZEYLER N N NCELENMES(KIBRIS-YAKIN DOĞU ÜN VERS TES ÖRNEĞ )DORSAN, HilmiYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri ABDTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. A. Elçin SUMMAKOcak 2007, 121 sayfaAkademisyenler, bilimin öncüsü durumundaki üniversitelerin en önemliunsurlarıdır. Akademisyenlerin iş doyum düzeyleri, hem kendilerinden beklenenakademik ve bilimsel çalışmaların başarısı hem de çalıştıkları üniversiteninyetiştireceği öğrencilerin kalitesi ile yakından ilişkilidir. Öğretim elemanlarının işdoyumunun yüksekliği, üniversitenin başarısına olumlu katkı sağlarken, işdoyumsuzluğu uzun vadede üniversitenin imajının zedelenmesine yolaçabilmektedir. Bu araştırmada, K.K.T.C.(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) YakınDoğu Üniversitesi'nde görev yapan akademik personelin iş doyum düzeyleri tespitedilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda; bir takım bağımsız betimsel değişkenlerinpersonelin iş doyum düzeylerine etkisi irdelenmiştir. ş doyum düzeylerinibelirlemek amacı ile veri toplama tekniği olarak kullanılan iş doyum ölçeği, YakınDoğu Üniversitesi'nin Mühendislik, ktisadi ve dari Bilimler, Fen-Edebiyat, Hukukve Atatürk Eğitim Fakültelerinde çalışan 380 kişilik bir akademisyen grubunun76'sına anket olarak uygulanmıştır. Anket, kişisel bilgileri içeren ve 7 bağımsızdeğişkeni ölçen birinci bölüm ile iş doyumuna ilişkin algıları ölçen ve 32 maddeiçeren ikinci bölümden oluşmaktadır. Anket maddelerinin değerlendirilmesinde likerttipi dörtlü dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini ölçmek içinCronbach Alfa testi yapılmış ve Alfa katsayısı 0,9430 olarak bulunmuştur. Araştırmaproblemine ve araştırma hipotezlerine ilişkin verilerin çözümlenmesi için frekans,yüzde dağılımları, aritmetik ortalamalar, bağımsız modeller, t testi, tek yönlü varyansanalizi ve Scheffe testi gibi istatistiksel çözümlemelerden yararlanılmıştır. Analizlersonucunda; araştırmaya katılan akademisyenlerin iş doyum ölçeğinden aldıklarıpuanların aritmetik ortalaması 102,83 olarak bulunmuştur. Ulaşılan bu değersonucunda akademik personelin iş doyum düzeyleri ortalamanın (80,32) üzerindeçıktığı için iş doyum düzeylerinin yüksek olduğu kabul edilmiştir. Akademisyenleringörev yaptıkları fakülte, akademik ünvanları, eğitim durumları, meslekteki toplamhizmet süreleri, yaşları, medeni durumları ve cinsiyetlerine göre doyum seviyeleriarasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Böylece, araştırmanın ana hipotezi ve althipotezleri doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ANALYSIS OF THE LEVEL OF THE JOB SATISFACTION OF THEACADEMIC STUFF WORKING AT NEAR EAST UNIVERSITYDORSAN, HilmiM.A Thesis, Department of Education SciencesSupervisor: Assist. Prof. Dr. A. Elçin SUMMAKJanuary 2007, 121 pagesAcademicians are the most important components of the universities, which arepioneers of scientific developments. Job satisfaction level of them is related to bothqualities of graduates of their university and success of their scientific researches.While the job satisfaction level of scholars supports the success of the university, jobdissatisfaction gives rise to corruption of the image of the university in the long term.In this research, we tried to determine job satisfaction level of the academic staffworking at the Near East University considering some independent demographicvariables affecting job satisfaction level. Job satisfaction scale which is used as datagathering tool to determine job satisfaction level is applied in a survey format to 76academicians working at various faculties of the Near East University (such asFaculties of Engineering, Economics and Administrative Sciences, Arts andSciences, Atatürk Education Faculty and Law). The survey is composed of two parts;part one has 7 independent variables about personnel information and part twocontains 32 items identifying perceptions of the academicians related to jobsatisfaction. In the questionnaire, Likert-type scale with four degrees was used toanalyze survey items. In order to measure the reliability of the scale, Cronbach Alfatest was applied and Alfa coefficient was found 0,9430 which is said to be a highreliability. In order to analyze data related to research problem and hypotheses,statistical analyses like frequency, percentage distribution, arithmetical averages,independent models; t test, one-way variance analysis and Scheffe test were used. Asa result of the research, arithmetical average of points that academic personnel gotfrom the job satisfaction scale was found 102,83. Considering this value, academicstaffs? satisfaction levels were found higher than the average (80,32), so it wasagreed that their job satisfaction levels were high. There was no significantdifference between satisfaction levels and the variables; the faculties that academicpersonnel working at, their educational background, title, marital status, period ofduty, ages and sexes. Therefore, the main hypothesis of the research was said to beconfirmed and the sub-hypotheses were verified.