Entelektüel sermaye yönetimi ve Türkiyede'ki sanayi işletmelerinde uygulanması üzerine bir araştırma
Intellectual capital management and a research of implementatıon of intellectual capital management at Turkish industry firms
  1. Tez No: 191033
  2. Yazar: MUSA ŞANAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİT ÖLÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi, Entelektüel Sermaye, EntelektüelSermaye Unsurları, Entelektüel Sermaye Yönetimi, Knowledge, Knowledge Management, Intellectual Capital, The Components of Intellectual Capital, The Management of IntellectualCapital
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Günümüzde sermaye yoğun üretimin yerini bilgi yoğun üretimin almasınınsonucunda, ?bilgi? işletmelerin en önemli değeri haline gelmiş ve işletmenin maddiolmayan değerleri maddi değerlerinin önüne geçmiştir. şletmeler artık en büyükönemi çalışanlar, ilişkiler ve süreçlerden oluşan ?entelektüel sermaye?ye vermektedir.Bu çalışmada entelektüel sermaye kavramı ve entelektüel sermaye yönetimi elealınmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde Türkiye'deki büyük ölçekli sanayikuruluşlarının yöneticilerinden anket yöntemi yoluyla işletmelerindeki entelektüelsermaye yönetim uygulamaları hakkında veriler toplanmış ve toplanan verilerindeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen veriler incelenip değerlendirildiğindeişletmelerin genel anlamda entelektüel sermaye yönetimine özen gösterdiği ve bunugeliştirmek için çaba harcadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today intense capital production replaced by information dense production,?knowledge? has become the most significant component of the companies andimmaterial values of companies has switched places with material values. Companiesis now paying the biggest importance to intellectual capital which is composed ofhuman resources, relations and process of business. In this paper concept ofintellectual capital and intellectual capital management has been discussed. In thetechnical part of this paper, practice of intellectual capital management of large-scalecompany managers in Turkey has been gathered and reviewed by using a surveymethod. Survey data showed that companies, generally speaking, are paying closeattention to intellectual capital management and willing to take necessary steps toimprove themselves.