Entelektüel sermayenin firmaların finansal performansına etkisi: Borsa İstanbul üzerine bir çalışma
The impact of intellectual capital on firms' financial performance: A study on Borsa Istanbul
- Tez No: 984012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE HAYRİ BARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Finansal Performans, VAIC, Panel Veri, Intellectual Capital, Financial Performance, VAIC, Panel Data
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi'yle birlikte ekonomik faaliyetlerin hız kazanması ve kitlesel üretimin artması, işletmelerde fiziksel sermayenin önemini ön plana çıkarmıştır. Ancak 1990'lı yıllardan itibaren fiziksel ve finansal varlıklara erişimin kolaylaşması, bilgiye dayalı sermaye unsurlarının yani entelektüel sermayenin işletme değerlemesindeki rolünü güçlendirmiştir. Günümüzde, firmaların piyasa değerleri ile defter değerleri arasındaki farkın giderek açılması, maddi olmayan varlıkların stratejik önemini artırmış ve entelektüel sermayeyi rekabet avantajının temel belirleyicilerinden biri haline getirmiştir. ES, insan sermayesi, yapısal sermaye ile müşteri sermayesi bileşenlerinden oluşur. Bu çalışma, ES'nin firmaların finansal performansına (aktif karlılığı - ROA, öz sermaye karlılığı - ROE, piyasa değeri / defter değeri - pd/dd ve yaklaşık tobin q gibi göstergeler) etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, Türkiye'deki Borsa İstanbul (BIST) listelenmiş imalat sanayi sektöründe yer alan 27 tekstil, deri ve giyim firmasından verilerine ulaşılabilir 17 firmanın 2014-2023 dönemi yıllık verileri kullanılmıştır. Value Added Intellectual Coefficient (VAIC) yöntemiyle ES ölçülerek ve panel veri analiziyle bileşenlerin performansa etkisi test edilmiştir. Analiz sonuçları, kullanılan sermaye etkinliği (CEE) değişiminin özkaynak kârlılığı (ROE) üzerinde güçlü ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu, dolayısıyla maddi sermaye yatırımlarının firmaların kârlılık performansını artırmada kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Buna karşın, insan sermayesi etkinliği (HCE) değişiminin özkaynak kârlılığı üzerindeki etkisi zayıf ve kısa vadede sınırlı negatif yönde olup, bilgi ve beceri yatırımlarının kısa dönemde finansal getirilere tam olarak yansımadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the Industrial Revolution, the acceleration of economic activities and the expansion of mass production brought physical capital to the forefront of business operations. However, since the 1990s, the easier accessibility of physical and financial assets has increased the significance of knowledge-based resources-namely, intellectual capital (IC)-in corporate valuation. Today, the widening gap between firms' market values and book values has further emphasized the strategic importance of intangible assets, positioning intellectual capital as one of the key determinants of competitive advantage. Intellectual capital consists of three main components: human capital, structural capital, and customer (relational) capital. This study aims to examine the impact of intellectual capital on firms' financial performance, measured through indicators such as return on assets (ROA), return on equity (ROE), market-to-book ratio (P/B), and approximate Tobin's Q. The research employs annual data from 17 out of 27 textile, apparel, and leather manufacturing firms listed on Borsa Istanbul (BIST) for the 2014–2023 period. Intellectual capital was measured using the Value Added Intellectual Coefficient (VAIC) method, and the effects of its components on performance were tested through panel data analysis. The analysis results indicate that changes in capital employed efficiency (CEE) have a strong and positive effect on return on equity (ROE), suggesting that investments in tangible capital play a critical role in enhancing firms' profitability performance. In contrast, changes in human capital efficiency (HCE) exhibit a weak and slightly negative short-term impact on ROE, implying that investments in employee knowledge and skills do not immediately translate into financial gains.