1985-2005 yılları arasında çocuk edebiyatı sahasında yazılmış tahkiyeli metinlerin söz varlığı üzerine bir araştırma
A study only the vocabulary of fictional text written in the field of children's literature between 1985-2005
  1. Tez No: 191152
  2. Yazar: BAYRAM BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, çocuk kitapları, söz varlığı, kelime hazinesi, Children?s literature, Children?s books, word property, vocabulary
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1046
Özet
1985-2005 YILLARI ARASINDA ÇOCUK EDEB YATI SAHASINDAYAZILMIŞ TAHK YEL MET NLER N SÖZ VARLIĞI ÜZER NE B RARAŞTIRMAÖZETBu araştırma, çocuklar için son 30 yılda hazırlanan roman, hikâye, masal, destan veefsane türündeki çocuk kitaplarının söz varlığını tespit edebilmek ve elde edilen neticeleriilköğretim öğrencilerinin kelime hazineleri ile karşılaştırarak ortaya koyabilmek amacıylayapılmıştır.Çalışmada incelemeye alınan çocuk kitapları, Talim ve Terbiye Kurulunun son 20yılda tavsiye ettiği çocuk kitaplarından, ödüllü çocuk kitaplarından ve çocuk edebiyatısahasında çok uzun zamandır yayımlanan çocuk kitaplarından seçilmiştir.100 çocuk romanı, 100 çocuk hikâyesi, 100 çocuk masalı, 54 çocuk destanı ve 14çocuk efsane kitabından alınan 200 efsaneden, 100.000'er kelime seçilmiş ve toplamda500.000 kelimelik bir tahkiyeli metin havuzu oluşturulmuştur. Her türdeki çocuk kitapları;kelime hazinesi, ikilemeler, deyimler ve atasözleri kullanımı açısından değerlendirmeyealınmıştır.Çocuk kitaplarının kelime hazinesi bölümünde, toplam ve farklı kelime sayıları, özelisimler, 0-2000 aralığında sıklığa sahip kelimeler ayrı ayrı değerlendirilmiş; her sıklıkgrubundaki kelimeler, farklı kelime ve toplam kelime listelerindeki yüzdelikleridoğrultusunda analiz edilmiştir. Çocuk kitaplarında bulunan kelimeler, ikilemeler ve deyimlerbirleştirilmiş, her türün söz varlığı unsurları mukayeseli olarak bir arada listelenmiştir.Ayrıca her türdeki çocuk kitapları ve bu kitaplardan oluşturulmuş kelime havuzu,ilköğretim öğrencilerine ait kelime listeleri ile üç farklı şekilde karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A STUDY ONLY THE VOCABULARY OF F CT ONAL TEXTWR TTEN IN THE FIELD OF CHILDREN?S LITERATURE BETWEEN1985-2005ABSTRACTThis study was done in order to find out the word property of children?s literature suchas; novel, story, fairy tale, epic and legendary stories and to explore the results by comparingthem with the vocabulary of elementary school graders.Children?s books have been chosen among the books that Instruction Council havesuggested for last 20 years, the books that had prizes and the books that have been publishedfor a long time in the field of child literature.100.000 words have been selected for 200 epics each taken from 100 child novels, 100child stories, 100 fairy tales, 54 child epics and 14 child legendary books, and a narrative textpool that consisted of total 500.000 words has been constituted. Every kind of children?sliterature, vocabulary, reduplications, idioms and proverbs have been evaluated according totheir usages.In the section of vocabulary of children?s books, total and different word counts,names and the words between 0-2000 frequency interval have been evaluated separately; andthe words in each frequency group have been analyzed together with the percentages atdifferent and total word lists. Words, reduplications and idioms in children?s literature havebeen combined and the elements of word properties of each genre have been listed togethercomparatively.However, children?s literature from every genre and their word pools have beencompared with the vocabulary lists of elementary school graders in 3 different ways.