Europeanization of Greece and Turkey in comparative perspective: The role of business associations and civil society organizations
Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupalılaşması sürecinin mukayeseli analizi: İş örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının etkisi
  1. Tez No: 191167
  2. Yazar: İZZET NAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA ÖNİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, Türk-Yunan İlişkileri, Sivil Toplum, İş Örgütleri, Yakınlaşma, Europeanization, Greek-Turkish relations, civil society, business associations, rapprochement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Yüksek Lisans Tez Özet FormuÖğrencinin Adı : İzzet NASAna Bilim Dalı : Uluslararası İlişkilerTez Başlığı : Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupalılaşması SürecininMukayeseli Analizi: İş Örgütleri ve Sivil ToplumKuruluşlarının RolüÖzetAvrupalılaşma kavramı son yıllarda gerek ulusal gerekse de bölgesel çerçevede adaptasyonve reform süreçlerinin incelenmesinde giderek daha fazla tartışılmaya başlamıştır. Bir yandan,tepeden Avrupalılaşma ulusal siyasi süreçlerinin, yasa ve politikalarının Avrupa norm, hukukve kurallarına uygunluğu bağlamında sinyaller göndermektedir. Öte yandan, derindenAvrupalılaşma Avrupa Birliği siyasi süreç ve tartışmalarında görüleceği gibi etkili olmaktadır.Avrupalılaşma'nın bu iki yönlü yapısı ulusal düzeyde varolan reform ve değişim hareketindeetkin rol oynaktadır. Dolayısıyla, Avrupalılaşma kavram ve kapsamı genelde Türkiye veYunanistan'ın geçirdiği değişim sürecinin incelenmesinde, özelde ise Türk-Yunan ilişkilerininirdelenmesinde önemli vazife arz etmektedir. Her ne kadar tepeden Avrupalılaşma kavramınatez içerisinde büyük ehemniyet verilmiş olsa da, tezin genel amacı bugüne kadar daha azincelenmiş bir konuya açıklık getirmektir: Türkiye ve Yunanistan'ın Avrupalılaşması'nda İşÖrgütleri ile Sivil Toplum Kuruluşları'nın Etkisi. Günümüze değin, Türk-Yunan ilişkileriniinceleyen birçok yazı temelinde güvenlik algısı ve sınır çatışmalarını esas almaktaydı. Butezin hedefi ise yukarıda bahsedilen devlet dışı aktörlerin Avrupalılaşma çerçevesindedevletlerin Avrupa müktesebatına uyumundaki rollerini incelemektir. Bu bağlamda varılansonuçlar oldukça çarpıcıdır. Türk-Yunan ilişkileri yeni bir düzleme oturmuştur. AvrupaBirliği'nin artan rolü, 1999'da yaşanan ikiz depremlerin yaratmış olduğu sivil diplomasi ve işdünyasının artan ilgisi bu sonuca etki etmişlerdir. Avrupa Birliği, son dönemdeki Türk-Yunansiyasi yakınlaşmasının yanı sıra, iki ülkenin sosyal ve ekonomik olarak da yakınlaşmasınabüyük ölçüde etki etmiştir. Son olarak, sosyal ve ekonomik yakınlaşmalar, Türk-Yunanilişkilerinin vardığı nokta açısından geri dönüşün oldukça zor ve uzak olduğu bir durumaişaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
M.A. Thesis Abstract FormName of the Student : İzzet NASProgram of Study : International RelationsThesis Title : Europeanization of Greece and Turkey in ComparativePerspective: The Role of Business Associations andCivil Society OrganizationsAbstractEuropeanization has been a widely contested concept which is increasingly being studied toexplain the processes of adaptation, convergence and reform at the domestic as well as at theregional level. While Europeanization from above sends signals to the national politics, polityand policies to cope with European norms, rules and regulations, it also receives impulses by thepressures from below which are eventually illustrated in the policy discourses and debates at theEU level. Thus, the circularity of mutual influences of Europeanization is instrumental in findingout the linkages that are inducing change and reform at the national level. Hence, the study ofEuropeanization is utilized to draw the framework in my attempt to explore the transformation ofGreece and Turkey in general, and Greek-Turkish relations in particular. While a significantemphasis will be put on the Europeanization from above in comparative perspective thatreinforced the transformation at the political level, the thesis aims to tackle with a relatively lessaddressed question: The role of business associations and civil society organizations inEuropeanization of Greece and Turkey. In contrast to many contemporary studies of Greek-Turkish relations whose focus were given on the security-related, conflict-resolution basedissues, the objective of my thesis is to assess the role actors of low politics on the transformationof the states towards European acquis within the Europeanization framework. The findings of thestudy are quite astonishing. Greek-Turkish relations entered into a new orbit of rapprochementgiven the set of incentives provided by the EU, the civil diplomacy in the aftermath of the twinearthquakes in 1999, and soaring business interests at both sides of the Aegean. In this respect,the role of the EU has been instrumental in catalyzing social and business rapprochement asidethe political rapprochement. Finally, the trajectory of social and business rapprochement stronglyindicate that Greek-Turkish relations have reached such a momentum that a sharp return of therelations in the forthcoming future is barely conceivable.