Kur'an'da hesap kavramı
Colling to account in Quran
- Tez No: 191202
- Danışmanlar: PROF.DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hesap, hesap günü, ahiret, Colling to account, judgementday, hereafter
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZKURAN'DA HESAP KAVRAMIZEYNEP ŞIKDANIŞMAN: Prof. Dr. Sadık KILIÇ2006-SAYFA: 194JÜR : Prof. Dr. Sadık KILIÇProf. Dr. Niyazi USTAProf. Dr. Lütfullah CEBECBu tezin amacı, slam'daki ahiret inancının odak noktası olan hesaba çekmekonusunun incelenmesidir. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde, bazı semavi ve beşeri inanç sistemlerindeki ahiret inancı incelenmiş,daha sonra slam ile diğer dinler arasındaki farklı ahiret inanışları hakkında bilgi verilmiştir.kinci bölümde, Kuran'da hesaba çekme konusunun kavramsal ve semantik boyutuincelenmiştir. Bu bağlamda, hesaba çekme ve hesap günü ile ilişkili bazı konular, hesabaçekme konusunun geçtiği Kuran ayetleri ve Kuran'da hesap gününün sunuluşu konularıhakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde, hesaba çekme zamanındaki temel ilkeler, hesaba çekme ve hesapgününün temsilû anlatımı, insanların o zamanki bazı halleri ve hesabı etkileyen faktörlerhakkında bilgi verilmiştir.Son tahlilde, hesap kavramının, Kuran'da önemli ve temel bir konu olduğu sonucunavarıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTERS THESISCALLING TO ACCOUNT IN THE QURANZEYNEP ŞIKSupervisor: Prof. Dr. Sadık KILIÇ2006-PAGE: 194Jury: Proffessor Sadık KILIÇProfessor Niyazi USTAProfessor Lütfullah CEBECThe aim of this thesis is studied subject of calling to account which is focus on beliefof hereafter in slam. The thesis consist of three section.In first section, it was studied belief of hereafter at some divine and human beliefsystem, than it was given information about differents belief of hereafter between slam andthe other religionsIn second section, it was studied extent semantic and conceptual of calling to accountin the Quran. n this context it was given information about some subject related to colling toaccount and judgementday, verses of the Quran which included subject of calling to accountand present of judgementday in the Quran.In third section, it was given information about fundamental principles at colling toaccount time, sembolical expression of calling to account and judgementday, some conditionof man at that time and factor which affects calling to account.In the final analysis, it was found out that the subject colling to account was importantand essential subjectin the Quran.