İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenlerinin yeterlikleri(Erzurum Örneği)
The competences of the teachers of primary education religious culture and ethics course
  1. Tez No: 191201
  2. Yazar: EYÜP ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABBAS ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Yeterlik, Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Öğretmen Yeterlikleri, Teacher, Sufficiency, Religious Education, the Culture of Religious and EthicsCourse, Teacher Competences
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi ÖğretmenlerininYeterlikleri araştırılmıştır. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerininyeterliklerinin belirlenmesinde Recai Doğan ve Nurullah Altaş tarafından geliştirilen“İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır.İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmenlerinin sahip olması gereken temelyeterliklerin belirlenmesinde kullanılan ölçek, 6 temel yeterlik boyutundaki 122 yeterlikmaddesinden oluşmaktadır. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi alanında görevyapan öğretmenlerin sahip olması gereken yeterlikler ve bu yeterliklere sahip olmadüzeylerinin; cinsiyet, mezun olunan lise türü, öğrenim durumu, mezun olunan fakülte, branş,görev süresi, görev yapılan okulun bulunduğu yerleşim merkezi, daha önce hizmet içi eğitimkursuna katılma durumu ve katıldığı hizmet içi eğitim kursu sayısına göre farklılık gösteripgöstermediği araştırılmıştır.Araştırmanın evrenini, Erzurum İlinde İlköğretim okullarında görev yapan DinKültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise evrene dâhil olanErzurum ilindeki ilköğretim okullarında görev yapan ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinegiren 400 Sınıf Öğretmeni ve 130 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerindenoluşmaktadır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, SPSS tekniği ile Faktör analizi, t-Testi,Anova ve LSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this exam, the competences of the teachers of primary education religious cultureand ethics course have been studied. The scale of the competence of the teachers of primaryeducation religious culture and ethics course which developed by Recai Doğan and NurullahAltaş have been used in determination of the competences of the teachers of primaryeducation religious culture and ethics course. The scale consists of 122 competence articles indimension of 6 basic competences. It have been studied that if competences which teachersare working in area of primary education religious culture and ethics course must be own andthe levels of their ownership these competences indicate differences according to sexuality,type of graduated high schooll, education level, graduated faculty, branch, job period, place ofschool, the case of joining to duty courses which organized ago and number of duty curseswhich have been joined.The universe of study consists of the teachers of primary education religious cultureand ethics course which are working at primary education schools in Erzurum. Sampleconsists of the teachers of primary education religious culture and ethics course which theyare working at schools are including universe. Accordingly our study area consists of 400class teachers and 130 teachers of primary education religious culture and ethics course. Thetechnique of SSPS with t-test, One-Way Anova and LSD have been used in analysis of studydatas.