Bir insan hakkı olarak bilgi edinme hakkı
Right to information as a human right
- Tez No: 191232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Freedom of expression, right to receive information, right to information, right to be informed, right to privacy, right to environment, right to development, solidarity rights, data protection, state secret
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma ile son dönemde dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yeni hukukentanınan bilgi edinme hakkının kavramsal bir çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Bubağlamda öncelikli olarak Hohfeld'in kavramsal analizi doğrultusunda, bir insan hakkıolarak bilgi edinme hakkının ifade özgürlüğü ile ilişkisi ve özellikle de bilgi almahakkından farkı ortaya konulmuştur. Daha sonra ise bu analiz temel alınarak, bilgiedinme hakkının niteliği, diğer haklarla kuramsal ve hukuki ilişkisi ve işlevleritanımlanmaya çalışılmıştır. lk bölüm, Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları korumasistemlerinden Birleşmiş Milletler'in ve Avrupa Konseyi'nin ve özellikle de Avrupansan Hakları Mahkemesi'nin konuya yaklaşımı ile sonlandırılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Türkiye'deki 4982 sayılı Bilgi Edinme HakkıKanunu temel alınarak, bu hakkın bireyler tarafından etkili bir şekilde kullanılabilmesiiçin, hukuki açıdan nasıl düzenlenmesi gerektiği incelenmiştir. Bu doğrultuda hakkınkullanıcıları, kapsamı, istisna rejimi ve bu rejimin denetimi konularına yer verilmiştir.Anahtar Kavramlar: fade özgürlüğü, bilgi alma hakkı, bilgi edinme hakkı, bilgilenmehakkı, özel hayatın gizliliği ve korunması hakkı, çevre hakkı, gelişme hakkı, dayanışmahakları, kişisel verilerin korunması, devlet sırrı.
Özet (Çeviri)
This study aims at drawing a legal and conceptual framework of the right toinformation, which was newly accepted, throughout the world as well as in Turkey.Accordingly, the relationship between the right to information and the freedom ofexpression and then the distinction between the right to information and the right toreceive information along with the Hohfeld?s conceptual analysis are examined. On thisbase, the character of the right to information, its relations with the other human rightsand its functions as being a fundamental human right are explored. This part isconcluded with the examination of United Nations?, Council of Europe?s and especiallythe European Court of Human Rights? point of views about the right to information.The second part of the study is on the adjustment of right to information.Although this part grounds on the Law No: 4982 of Right to Information, in fact thewriter?s attempt is to try to come up with a correct and best operating ideal law for theright to information in general. Finally the study is concluded with the analysis of thesubjects, the bodies covered, the exemptions and the oversight of the right toinformation.
Benzer Tezler
- Bilgi-iktidar ilişkisi çerçevesinde bilgi edinme hakkı
Right to information in the frame of the relation of power and knowledge
SEÇİL KAVUŞ
- Kamu yönetiminin şeffaflığı ve bilgi edinme hakkı
Transparency of public administration and the right to information
SUDE TAVLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
HukukOndokuz Mayıs ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KARAKUŞ IŞIK
- Demokratik bir açılım olarak bilgi edinme hakkı
Right to information as a means of democratic opening
SAVAŞ KONAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Kamu YönetimiSakarya ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF.DR. MUSA EKEN
- Bir insan hakkı olarak internete erişim hakkı
The right to internet access as a human right
NEBİLE NUR BÜYÜKOKUROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Hukukİstanbul Medeniyet ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZEN KAMA IŞIK