Demokratik bir açılım olarak bilgi edinme hakkı
Right to information as a means of democratic opening
  1. Tez No: 209574
  2. Yazar: SAVAŞ KONAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSA EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Edinme Hakkı, Açık Yönetim, Demokratik Yönetim, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, The right to information, Open adminis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalısmamızda, çağdas demokrasinin bir gerekliliği olan daha fazla katılım ve çoğulculuk anlayısının yönetsel yapıya yansımasının bir sonucu olarak kabul edilen yönetimde açıklık kavramı ve yönetimde açıklık ilkesinin yerlesmesinin önemli araçlarından biri olan bilgi edinme hakkı ele alınmaktadır. Öncelikli olarak bilgi edinme hakkının tanımı yapılmaya çalısılarak, hakkın niteliği belirlenmeye çalısılacaktır. Çağdas demokrasiye yapacağı katkı ve yönetim-yönetilen ve devlet-toplum iliskilerinde yapacağı değisim ve dönüsüm üzerinde durulacaktır. Hakkın tarihsel gelisim süreci ve temel hak ve hürriyetler ile yakın iliskili bir insan hakkı olduğuna vurgu yapılacaktır. Geleneksel yönetim anlayısının temel anlayısı olan gizlilik-kapalılık kavramlarının tanımlaması ve yönetimde gizliliği besleyen nedenler ve gizliliğin yönetim-toplum iliskilerinde ortaya çıkardığı olumsuzluklar belirlenmeye çalısılacaktır. Günümüzde, demokratik değerlerin ulastığı katılımcı demokrasi ve yönetsel yapıya yansıması olan açık yönetim anlayısı ve açık yönetimin araçları belirlenmeye çalısılacaktır. Bugün yönetimlerin, ?yönetimde demokrasi?, ?açık yönetim?, ?yönetimde açıklık?, ?seffaf yönetim?, ?günısığında yönetim?, ?katılımcı yönetim?, ?hesap verebilir yönetim? niteliklere sahip yönetim anlayısına geçmesi için bilgi edinme hakkının zorunlu bir demokratik hak olduğu vurgulanacaktır. Ülkemizde, AB sürecinde ve açık yönetim anlayısını gerçeklestirme yolunda en önemli bir asama olan 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile ilgili değerlendirme yapılmaya çalısılacaktır. Kanun'un uygulama örneği olarak ele aldığımız Nevsehir Valiliği ve ?stanbul Büyüksehir Belediye Baskanlığı düzeyinde kullanımına iliskin verilere yer verilmistir. Özellikle hakkın uygulanmasında, Kanun'un vatandas ve hakkın muhatabı olan idare tarafından ne derece özümsendiği ve Kanun'un amacı olan demokratik ve seffaf yönetimini gerçeklestirmede ne derece etkili olduğu üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, the right to information is discussed which is an important instrument of habitation of managerial openness principle and acceptance of managerial openness notion. As a neccessity of contemporary democrasy, more participation and pluralism mentality is reflected upon administrative structure. Firstly, the right to information will be defined and the qualification of rightness will be determined.We will emphasize on the contribution of the right to obtain information to contemporary democracy, administration-governed and government-society relations and effects upon them.We will accent on the historical progress of rightness, and basic rights and freedom notion. We will figure out the basis of traditional administration concept which is confidentiality and the reasons that nourish it.Also the negativeness of confidentiality on government-society will be examined.The democratic values which reached participated democracy and administrative structure on open administration and managerial instrument will also be discussed. For today?s administrations the values such as ?democracy in administration?, ?open administration?, openness on management, ?clear administration?, ?administration in daylight?, ?participated administration?, ?accountable administration?, the right to obtain information is an democratic obligative rightness. In our country, the act of 4982 the right to information will be evaluated on the way to AB and for realizing open administrative notion. As an applicative sample of the act,we examine the governorship of Nevsehir and ?stanbul Municipality data. Especially, we will accent upon on how well the act is absorbed by the management and how well they are effectd by this law to realize democratic and clear administration.