Modern demokraside istisna durumunun yeniden doğuşu terörizm istisnasının yaratılması ve hukuk düzeninin egemen inşası
Re-emergence of state of exception in modern democracy the production of terrorism exception and the sovereign building of rule of law
  1. Tez No: 191278
  2. Yazar: ORHAN GAZİ ERTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm istisnası, terör hukuku, corpus ıuris terrere, egemen istisna, hukuk düzeni, modern demokrasi, çıplak hayat, homo sacer, istisna-kural, içleme-dışlama, Terrorism exception, terror law, corpus iuris terrere, sovereign exception, modern democracy, bare life, homo sacer, exceptional rule, inclusion-exclusion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET?Modern demokraside ?İstisna Durumu?nun Yeniden Doğuşu: ?Terörizm İstisnası?nınYaratılması ve Hukuk Düzeninin Egemen İnşası? başlıklı bu tez çalışması son dönemlerdeyoğun bir entelektüel ilgi gören ?terörizm sorunu?nu araştırma konusu yapmaktadır. Bukonuyu ise genel olarak ait olduğu bir ?şiddet pratiği? bağlamından bir ?hukuki düzen?sorununa kadar taşıyarak oradaki sonuçlarının gösterilmesi amacını taşımaktadır. Biraraştırma konusu olarak terörizm iki temel biçimde ele alınabilir. Bunlardan birincisi, bir?şiddet eylemi? olarak terörizmdir. Konunun bu biçimde ele alınışı sosyolojik ve kültürel biraraştırma eğilimiyle belirginleşir. İkincisi ise, bir şiddet eylemi olarak terörizmin çok çeşitliboyutlar içeren siyasi-hukuki düzeylerdeki karşılıklarının aranmasıdır. Bu çalışmanın asılilgisi terörizm sorununu siyasi-hukuki düzen tartışmalarına kadar taşımak ve bu sorunu hukukdüzenlerinin bir ?istisnası? olarak siyasal analize aktarmak olmuştur. İstisna, ilk bakıştahukuk, siyaset ve demokrasi vb. gibi kavram ve kurumların analizlerinin dışında tutulanbireysel bir durum olarak algılanır. Bu doğrudur. Fakat istisnanın kural ile doğrudan bağınınihmal edilmesi bir sorun yaratmaktadır. Çünkü, istisna her şeyden önce kavramsal olaraktanımlanmış, içeriği düzenlenmiş ve sınırları belirlenmiş olan bir ?kural?ın istisnasıdır.İstisna,bir defa, kuralın bu niteliği dolayısıyla kuralın dışına yerleştirilmiş olur. Kuralın düzenli,tanımlanmış ve belirlenmiş yapıları tarafından öngörülmediği için dışarıda kalan bireysel birduruma indirgenir. Bu ilişki istisna ile kural ilişkisini kaçınılmaz ve doğrusal bir ilişki halinegetirir. Çünkü istisna ancak kural ile varolur. Biz işte bu felsefi başlangıçtan hareketle hukukdüzenlerinin askıya alındığı bir mekan haline getirilen ?terör eylemleri?ni hukuk düzenleri ileilişkileri çerçevesinde ele aldık. Dahası bu iki noktanın ilişkisini rastlantısal ve gelişigüzel birilişki olarak değil, tam tersine doğrusal bir ilişki olarak tezimizin bütününde kanıtlamayaçalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis thesis, entitled ?The Re-emergence of ?State of Exception? in ModernDemocracy: The Production of the Terrorism Exception and the Sovereign Building ofthe Rule of Law?, focuses on the ?terrorism problem? which has received closeintellectual interest recently. Its aim is to reveal the conclusions by conveying thesubject from ?violence practice? to ?rule of law?. As a matter of study the terrorismsubject can be evaluated in two basic ways. First is the terrorism as a ?act of violence?.The evaluation of the subject in this manner is made more apparent through sociologicaland cultural inclination. The second is to search for the multi-dimensional political-legalequivalents of terrorism as an act of violence. This study mainly focuses on conveyingthe terrorism problem to political-legal order discussions and analyzing in term ofpolitics as an ?exception? of the rule of law. At first glance exception is deemed as anindividual situation excluding the analysis of concepts and institutions such as law,politics democracy, etc. That is true. However, neglecting the direct connection of theexception with the rule poses a problem. Because pre eminently the exception is theexception of a ?rule? which was defined conceptually, whose content was organized andwhose limits were drawn. The exception is located outside the scope of the rule due tothis feature of the rule. As it is not envisaged by the ordered, defined and specifiedstructures of the rule, it is reduced to an excluded individual situation. This relationshipturns the exception-rule relationship into an inevitable and linear relationship as theexception can only exist with the existence of the rule. Starting from this philosophicalinception, we have evaluated the ?terrorism acts?, which has been turned into a situationin which rule of law is suspended, in terms of their relationships with the rule of law.Moreover in our thesis we tried to prove the relationship of these two points not as anaccidental or arbitrary relationship but as a linear one.