Terör ve terörist algısı: Silahı kimin tuttuğu ne kadar etkili
Perception of terror and terrorist: How important who holds the gun
  1. Tez No: 191471
  2. Yazar: ZUHAL YENİÇERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, terörist, risk algısı, Terrorism, terrorist, perception of risk
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZETYeniçeri, Zuhal. ?Terör ve Terörist Algısı: Silahı Kimin Tuttuğu Ne KadarEtkili??, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Ali Dönmez, 111 s.Bu çalışmanın ilk amacı Türk üniversite öğrencilerinin terörist kavramını nasıltanımladıklarını araştırmaktır ve bu tanımların, amaca göre terörizm türlerine (dinselterörizm, etnik terörizm ve ideolojik terörizm) bağlı olarak farklılık gösteripgöstermediğini ortaya çıkarmaktır. Daha önce yapılan çalışmalarda, terörizm veterörist kavramlarının, ulus devletlerce nasıl tanımlandığının ve uluslararası sistemdenasıl karşılık bulduğunun araştırıldığı görülmüştür. Terörizm riski algısının neboyutlarda olduğunun ve söz konusu risk algısı ile ortaya çıkan terörist özellikleriarasındaki ilişkinin belirlenmesi, çalışmanın ikinci amacıdır. Son olarak, buçalışmada, terörist olarak nitelendirilen kişilere ne gibi yaptırımların uygulanmasınınönerildiği araştırılmaktadır ve söz konusu yaptırım önerileri ile terörist özellikleri verisk algısı arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Ayrıca, terörizmin sonaerdirilmesinde hangi kurum ya da kuruluşlara güvenildiği de araştırılmaktadır.Bu amaçla, katılımcılara, Terörist Özellikleri Anketi (TÖA), Terörizm Riski AlgısıAnketi (TRA), Teröriste Ne Yapılmalı Anketi (TNYA) ve Terörizmi Kim ÖnlerAnketi (TKÖA) uygulanmıştır. Katılımcılardan toplanan verilerin çözümlenmesisonucunda ortaya çıkan farklı bileşenler incelenmiş ve bu bileşenler arasındakiilişkiler belirlenmiştir.Bulgulara göre, terörist kavramı, katılımcılar tarafından olumsuz kişilik, olumlukişilik, dengesizlik ve katılık özellikleri ile tanımlanmaktadır ve amaca göre terörizmtürleri, terörist kavramının tanımlanmasında etkili bir rol oynamaktadır. Bunun yanısıra terörist özellikleri, farklı risk algıları ve farklı yaptırım önerileri arasındailişkilerin olduğu bulunmuştur. Ayrıca, terörizmin sona erdirilmesi konusundakatılımcıların en çok Türk Silahlı Kuvvetleri'ne güvendikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYeniçeri, Zuhal. ?Perception of Terror and Terrorist: How Important WhoHolds The Gun??, MA Thesis, Supervisor: Prof. Dr. Ali Dönmez, 111 pp.The main purpose of this study is to examine how Turkish university students definethe concept of terrorist and to see whether these definitions are differentiatedaccording to types of terrorism (religious terrorism, ethnic terrorism and ideologicalterrorism). It is seen in previous studies that how the concepts of terrorism andterrorist is defined by nation-states and international system. Determining the riskperception of terrorism and the relation between the perception of risk andcharacteristics of a terrorist is another purpose of this study. Finally, in this study, thesuggestions of sanctions for individuals who are defined as terrorists are studied andthe relations among these suggestions of sanctions, characteristics of terrorist andrisk perception of terrorism are investigated.With these purposes in mind, participants were given Characteristics of TerroristQuestionnaire, Risk Perception of Terrorism Questionnaire, Manners of Treating theTerrorist Questionnaire and Who Prevents Terrorism Questionnaire. Differentcomponents which were acquired after the statistical analyses were examined andrelations among those components were determined.Results showed that terrorist is defined with the characteristics of negativepersonality, positive personality, imbalance and dogmatism, and the types ofterrorism have an effective role on the definition of terrorist. Besides, the relationsamong the characteristics of terrorist, different risk perceptions of terrorism anddifferent suggestions of sanctions were found. Additionally, results showed that theparticipants are mostly trust Turkish Armed Forces about war against terrorism.