Avrupa Topluluğu'nun ortak ulaştırma politikası ve Türkiye için ulaştırma faslında katılım müzakereleri süreci
Common transport policy of the European Community and accession negotiation process for Turkey on transport chapter
- Tez No: 191497
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MELEK FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, Transportation, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Topluluğu, Ortak Ulaştırma Politikası, uyum süreci, katılım müzakereleri süreci, ulaştırma, karayolu taşımacılığı, demiryolutaşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, European Community, Common Transport Policy, harmonizationprocess, transport, accession negotiations process, road transport, rail transport, maritime transport, air transport
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ONUR, Emrah, Avrupa Topluluğu'nun Ortak Ulaştırma Politikası ve Türkiye içinulaştırma faslında katılım müzakereleri süreci, Yüksek Lisans Tezi, Danışman:Doç.Dr. Melek FIRAT, 149s.ÖZETAvrupa Topluluğu (AT) Ortak Ulaştırma Politikası genel hatlarıyla ulaşımsektöründeki Topluluk standartlarını yansıtmaktadır. Bu alandaki AT mevzuatı,karayolu, demiryolu, iç suyolları, kombine taşımacılık, hava ve deniz taşımacılığınıkapsamakla beraber, teknik güvenliğe ilişkin standartlar, sosyal standartlar, devletyardımlarının denetimi, pazarın serbestleştirilmesi ve ekonomik rekabetinkorunması gibi konuları da içermektedir. AT Ortak Ulaştırma Politikası'nın temelmantığı, hizmeti yapan işletmeye, kullanılan araca ya da taşınan mala, ait olduğuülke dolayısıyla farklı işlem yapılmasını önlemek ve ulaştırma hizmetlerinde birortak pazar yaratmaktır. Ulaştırma Politikası, Türkiye ile AT arasında sürenkatılım müzakerelerin en kapsamlı konu başlıklarından biridir. Türkiyemüktesebat uyumu, idari kapasite ve altyapı olanakları bakımından Topluluğunçok gerisinde bulunmaktadır. Dolayısıyla katılım müzakerelerinde Türkiye'yioldukça yoğun bir mesai beklemektedir. Tek Pazar'ın ortak ulaştırma politikasınıntavizsiz uygulanmasını gerektirmesi, bu başlık altında yapılan istisna ve geçişdönemi taleplerine doğal bir sınır koymaktadır. Aday ülke tüm AT mevzuatınıüyeliğe kadar uyumlaştırmakla yükümlüdür. Bu noktada, AT'ye katılım sürecininüyelik müzakereleri aşamasını tamamlamış olan 10 yeni üye ülkenin deneyimleriTürkiye için yol gösterici olacaktır. Yeni üyeler müzakere sürecinde ilgili ATmüktesebatını benimsemekte bir sorun yaşamamalarına rağmen, bunlarıuygulamada idari kapasite, altyapı ve finansman eksiklikleri ile karşılaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
ONUR, Emrah, Common Transport Policy of the European Community andaccession negotiation process for Turkey on Transport chapter, Master?s Thesis,Advisor: Assoc.Prof. Melek FIRAT, 149pABSTRACTIn general terms, Common Transport Policy of the European Community (EC)refers to the Community?s standards in the transport sector. The related EClegislation covers road, rail, maritime, air, combined transport sectors and includesthe issues of safety, technical, social standarts as well as supervision of state aids,market liberalisation and protection of competition. The origin of the EC?sCommon Transport Policy is the prevention of any discriminative acts applied tobusinesses, vehicles or goods because of their nationalities and conclusivelycreating a single market in transport services. Transport policy constitutes as oneof the most comprehensive topics of the accession negotiations ongoing betweenTurkey and the EC. In terms of the harmonization of the Acquis Communautaire,administrative capacity and infrastructure matters, Turkey falls far behind fromthe EC standards. Consequently, a hard work awaits Turkey during the accessionnegotiations. The European Single Market, which requires the fullyimplementation of the transport policy without any concession, constitutes anatural barrier to derogations and transition periods given in this chapter. It is thecandidate country?s responsibility to harmonize the EC legislation until the fullmembership. In this regard, experiences of the 10 newly acceded states of the EC,which already completed their process of accession negotiations, will be beneficialfor the Turkish case. Despite the fact that the new member states experienced fewdifficulties in adopting of the Acquis Communautaire, they faced insufficientadministrative capacity, infrastructure as well as financing problems during theimplementation process of the EC legislation.