Avrupa Birliği rekabet politikası açısından KOBİ'lerin görünümü: Sivas ili örneği
The view of SMEs from the point of view of European Union competition policy: A case study of Sivas
  1. Tez No: 349224
  2. Yazar: KÜBRA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, AB Rekabet Politikası, Türkiye Rekabet Politikası ve KOBİ'ler, Competition, European Competition Policy, Competition Policy of Turkey, SME's
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İkinci Dünya Savaşı?ndan sonra yaşanan gelişmeler Avrupa ülkelerini siyasi ve ekonomik işbirliği içinde hareket etmeye zorlamıştır. Birlik için atılan ilk adım Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, Lüksemburg ve İtalya?nın 1951 yılında bir araya gelerek Paris Anlaşmasını imzalamaları ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu?nu (AKÇT?yi) kurmaları olmuştur. Sonrasında bu ülkeler aralarındaki işbirliğini daha da geliştirerek 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğunu kuran Roma Anlaşmasını imzalamışlardır. Yaşanan olumlu gelişmeler ile birlikte 1991?de Maastricht Anlaşması imzalanmış 1992?de yürürlüğe girmiştir. Türkiye?nin Avrupa Birliği ile olan ilişkisi 1964 yılında yürürlüğe giren Ankara Anlaşması ile başlamış ve 1999 yılında gerçekleştirilen Helsinki Zirvesi ile ülkemizin adaylığı kabul edilmiştir. Avrupa?da Birleşmeler yoluyla etkin bir yapı oluşturmak amacıyla birçok ortak politika geliştirilmiştir. Bu politikalar; ortak rekabet politikası, ortak ticaret politikası, ortak tarım politikası, ortak çevre politikası ve ortak ulaştırma politikasıdır. Ortak rekabet politikası birlik içinde etkin ekonomik bir yapı oluşturmak amacıyla ayrı bir öneme sahiptir. Roma Anlaşmasında ortak rekabet politikasına dair bazı kurallar öngörülmüş ve bunun kapsamında ise yasal düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye de Avrupa Birliği?ne üyelik sürecinde kendi rekabet politikasını Avrupa Birliği rekabet mevzuatında bahsedildiği şekilde düzenlemiştir. Ayrıca 2005 yılında AB ile başlayan müzakerelerde KOBİ?lerle ilgili olarak ta düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulanmıştır.Günümüzde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler hem sayı olarak hem de özellikleri bakımından dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı ülkeler KOBİ?lere yönelik politikalar geliştirmektedir. Avrupa Birliği?nde de KOBİ politikası önemli politikalardan birini oluşturmaktadır. Türkiye?de adaylık sürecinde KOBİ politikasını AB KOBİ politikasına göre düzenlemektedir.
Özet (Çeviri)
The developments experienced after the Second World War forced European countries to act in cooperation in the fields of policy and economy. The first step taken for the union was the Paris Treaty signed by Belgium, France, Germany, Italy, Luxembourg, and the Netherlands in 1951 and the establishment of European Coal and Steel Community. Then these countries improved this cooperation further and signed the Treaty of Rome in 1957 which established The European Economic Community and the European Atomic Energy Community (Euratom). Together with the positive improvements, the Treaty of Maastricht was signed in 1991 and was put into practice in 1992. Turkey?s relation with European Union began with the Ankara Treaty which was put into effect in 1964 and with the Helsinki Summit Turkey?s candidateship of European Union was accepted. Many common policies were developed for the purpose of creating an effective structure in Europe through unions. These policies are common competition policy, common commercial policy, common agriculture policy, common environmental policy and common transportation policy. The common competition policy has a distinct importance for the creation of an effective economic structure in the union. Some rules related to common competition policy were proposed and some legal regulations were made for this purpose. Turkey also arranged its own competition policy as mentioned in European Union?s regulation of competition policy. Moreover, in the negotiations with EU which started in 2005, it has also been stated that some regulations related to SME?s are needed.In our day, small and medium sized enterprises have an important place in World economy not only for their number but also their qualities. Therefore, countries have been creating policies directed to SMEs. The policy of SME constitutes one of the important policies also in EU. Turkey has been designing its policy of SME according to SME policies of EU too.