Lise 1.sınıflarda coğrafra dersinde iklim ünitesinin kavramsal yeterlilikler ve kavram yanılgıları
Misconceptions and conceptual competencies of 9. grade students in the climate unit of geography lessons
- Tez No: 191590
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜHEYLA ÜÇIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Kavram, Kavram Yanılgısı, Geography Instruction, Consepts, Misconceptions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı; Ortaöğretim 9. sınıf coğrafya dersinde kavramların anlama,seçip, işaretleme, örnekleme, eşleştirme ve anlama bakımından öğrencilerce ne derecekazanıldığını saptamak ve kavram yanılgılarını ortaya koymaktır.Araştırmada nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Coğrafya öğretim programında yeralan 2005-2006 coğrafya ders kitaplarında geçen ?İklim ünitesindeki kavramların anlambilgisi? amacı davranışlarla tanımlanmış, davranışlarda geçen kavramlar listelenmiştir.Coğrafi kavramların öğrenciler tarafından anlaşılma düzeylerini tespit etmek için pilotçalışma yardımıyla bir test geliştirilmiştir. Hazırlanan bu testte yer alan sorular daha çok açıkuçlu ve sondaj sorular biçimindedir. Yapılan bu test Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesindebulunan iki lisenin 9. sınıf öğrencileri arasından rasgele seçilen 83 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırma sonunda öğrencilerin araştırılan kavramları yeterli düzeyde anlayamadıklarıve bu kavramlarla ilgili bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir.Araştırmanın sonucunda müfredat programında yer alan bu kavramların kullanılan öğretimyöntemleriyle öğrencilere öğretiminde başarı sağlanamadığı görüldüğünden bu kavramlarınöğretimine ilişkin öğretmenlere ve program geliştirme uzmanlarına bazı tavsiyelerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how much have the concepts in the domain ofunderstanding, choosing, sampling and matching, gained by the students in geography lessonsof high schools. The research also aimed to determine the misconceptions of the students.Qualitical research method has been used in this study. In the 2005-2006 period of textbooks, the aim of ?Meaning knowledge of concepts in climate units? has been described bybehaviours and they were listed in the text. A test has been developed by a pilot work toprovide the understanding degree of concepts by students. In this test, questions are open-ended and expoloration typed. The test has been applied randomly to nineth grade 83 studentsin two high schools of Elbistan district / Kahramanmaraş province.At the end of the research, it has been determined that the students have problems inunderstanding the concepts and they have misconceptions. Some proposals were given toteachers and curriculum developers in the last stage of this study about teaching the concepsbecause of unsuccessful instruction technics in current geography curriculum.