İsrail-Filistin çatışması örnek olayı ve Avrupa dış politikası
The İsraeli-Palestinian conflict case and the European foreign policy
  1. Tez No: 191750
  2. Yazar: SÜLEYMAN SEZGİN MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MENDERES ÇINAR, DR. KÜRŞAD TURAN, Y.DOÇ.DR. ZUHAL YEŞİLYURT GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Siyasi şbirliği, Ortak Dış veGüvenlik Politikası, srail-Filistin çatışması, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, AvrupaKomşuluk Politikası, Sivil güç, European Union, European Political Cooperation, CommonForeign and Security Policy, Israeli-Palestinian conflict, Euro-MediterraneanPartnership, European Neighbourhood Policy, Civilian power
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
iiiÖZETBu tezde srail-Filistin çatışması örnek olayı üzerinden Avrupa Birliği'nin(AB) uluslararası alandaki etkinliğinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır.Avrupa dış politikasının niteliği, srail-Filistin çatışması olayı karşısındasergilenen yaklaşım ve eylemlere yansımıştır. Bu olay Avrupa dış politikasınınuzun vadeye yayılan gelişim sürecinin ve sonuçlarının sınanmasında uygun birörneği oluşturmaktadır. Tezde Avrupa dış politikasının, srail-Filistin çatışmasınınve AB'nin çatışmaya yönelik yaklaşım ve eylemlerinin gelişimleri incelenerek,AB'nin örnek olay üzerindeki siyasi, ekonomik, sosyal etkileri analiz edilmeyeçalışılmıştır. Buna göre birinci bölümde Avrupa Ortak Dış ve GüvenlikPolitikası'nın (ODGP) gelişimi anlatılmıştır. kinci bölümde, AB'nin AvrupaSiyasi şbirliği ve ODGP bağlamında çatışmaya yaklaşımı incelenmiştir. Üçüncübölümde ise AB'nin uluslararası alanda örnek olay üzerinden etkinliği analizedilmiştir. Sonuçta, AB'nin srail-Filistin çatışmasına yönelik uluslararasıpolitikaların uygulanmasına yardımcı olan, katkı sağlayan ikincil bir role sahipsivil güç konumunda bulunduğu görülmüştür. Aynı zamanda, AB'ninyaklaşımlarında, eylemlerinde ve üye ülkeler arasında ortaklık, tutarlılıkilkelerinin karşılandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTThis study aims at assessing the international effectiveness of the EuropeanUnion (EU) with special reference to the Israeli-Palestinian conflict. The nature ofthe European foreign policy is reflected in the positions and actions of the EU inthe Israeli-Palestinian conflict. Therefore, the Israeli-Palestinian conflict is aconvenient case for examining the long term progress and outcomes of theEuropean foreign policy. In the thesis, the political, economic and social impactsof the EU on the Israeli-Palestinian case are analyzed by studying thedevelopment of the Israeli-Palestinian conflict and the European foreign policy. Inthe first chapter, the development of the European Common Foreign and SecurityPolicy (CFSP) is reviewed. In the second chapter, the approach of the EU to theconflict is evaluated within the context of European Political Cooperation andCFSP. In the third chapter, the activities of the EU in international arena areanalyzed with special reference to the case in question. In conclusion, it isobserved that the EU as a civilian power plays a secondary role, assisting andcontributing to the implementation of international policies on the Israeli-Palestinian conflict. It is also observed that in the case of the Israeli-Palestinianconflict, the approaches and actions of the EU and the member states areharmonious and consistent.