Geri Dön

Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Müzakereleri Sürecinde Bölgesel Politikalar

Turkey-EU accession negotiations: Regional policy issues

  1. Tez No: 191751
  2. Yazar: ECREN İSKENDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERVET MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Katılım Müzakereleri, AB BölgeselPolitikasıiii, European Union, Turkey, Accession Negotiations, Regional Policyiii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 155

Özet

TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİNDEBÖLGESEL POLİTİKALARHazırlayan: Ecren İSKENDERÖZETTürkiye-Avrupa Birliği(AB) katılım müzakereleri resmi olarak 3 Ekim 2005tarihinde başlatılmıştır. Katılım müzakereleri AB'nin Türkiye'ye adil yaklaşmadığıiddialarıyla gölgelenmiştir. Bu dönemde eleştirilerin odağı, Türkiye için katılımmüzakerelerinin ilke ve esaslarının belirleyen Müzakere Çerçeve Belgesi olmuştur.Tez çalışması Türkiye için Müzakere Çerçeve Belgesi'ni analiz ederken belgenin 12.maddesinin içeriğine yoğunlaşmaktadır. Söz konusu maddede AB Komisyonu'nun,Türkiye'nin katılım antlaşması ile ilgili olarak kişilerin serbest dolaşımı, yapısalpolitikalar ve tarım gibi alanlardaki önerilerine geçiş süresi tedbirleri dâhiledebileceği belirtilmiştir. Bu bağlamda araştırma sorusunu katılım müzakerelerikapsamında Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu başlığı altındaTürkiye'nin nelerle karşılaşabileceği oluşturmaktadır. Önceki genişleme süreçlerininincelenmesini takiben tez çalışmasında varılan sonuç; Türkiye'nin yapısal politikaaraçlarından, dolayısıyla AB Bölgesel Politikası'nın araçları olan Yapısal Fonlar veUyum Fonu'ndan, hariç bırakılmasının Türkiye aleyhine bir ayrımcılık olacağı, böylebir durumun Türkiye için üyeliğin fayda ve anlamını büyük ölçüde sınırlayacağıdır.Bu sınırlamanın ne anlama geldiğini ortaya koymak için AB Bölgesel Politikası'nınamaçları, araçları, gelişimi ve önemi çalışma içinde özetlenmiştir. Türkiye'ninnelerle karşılaşabileceğine ışık tutmak üzere üçüncü ve beşinci AB genişlemesüreçleri ve katılım müzakereleri ele alınarak diğer ülkelerin deneyimleri ve aldıklarıgeçiş düzenlemeleri incelenmiştir. Türkiye'nin kendi mevzuat ve işleyişini ABiimüktesebatının Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu ile ilgilifaslına uyumlaştırmak konusunda ne durumda olduğu analiz edilmiştir. Bu suretleTürkiye'nin 12. madde kapsamında yapısal politika araçlarından hariç bırakılmamakiçin atması gereken adımlar vurgulanmıştır.

Özet (Çeviri)

TURKEY-EU ACCESSION NEGOTIATIONS: REGIONAL POLICY ISSUESWritten by: Ecren İSKENDERSUMMARYTurkey has started the accession negotiations with the European Union(EU)on October 3, 2005. The accession negotiations were unfortunately shadowed by theclaims that EU was not treating Turkey equitably. The Negotiation Framework thatsets the principles governing the negotiations was one of the basic documents facingcriticism. This thesis analyzes the Negotiation Framework for Turkey andconcentrates on Article 12 which states that the EU Commission will includesafeguard measures to its proposals in areas such as freedom of movement ofpersons, structural policies or agriculture where appropriate. In this context, therelevant research question is taken to be what Turkey may come across during itsaccession negotiations under the chapter of Regional Policy and StructuralInstruments. After examining the conditions of the previous accessions the thesisconcludes that when Turkey becomes a member state, it would not be just and fair ifit is deprived from the instruments of structural policies, namely the EU RegionalPolicy instruments such as the Structural and Cohesion Funds. The objectives andinstruments of EU Regional Policy are analyzed to give an idea of what Turkeywould be deprived if this were to happen. Furthermore, the third and fifth EUenlargements are analyzed to see what other member states had experienced duringaccession negotiations, so as to identify what safeguard measures may be foreseenfor Turkey under structural policies, and what Turkey should do in order to minimizethe number and extent of such measures.

Benzer Tezler

  1. Bölge kalkınma ajanslarını'nın Türkiye uygulaması örnek olay: Çukurova Kalkınma Ajansı

    The implementation of regional development agencies in Turkey case study: Çukurova Development Agency

    ONUR BAŞAR ÖZBOZKURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Kamu YönetimiÇağ Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ESAT ARSLAN

  2. Kalkınma ajansları ve kalkınma ajanslarının Türkiye ekonomisine beklenen katkıları

    Development agencies and development agencies in Turkey economy expected contributions

    ERDAL ARSLAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    EkonomiSelçuk Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    PROF. DR. SERDAR ALTINOK

  3. Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum sürecine Gümrük Birliği ve tam üyelik görüşmelerinin katkısı

    Contribution of Customs Union and full membership negotiations to the Turkey's EU harmonization

    NAZLI TÜMEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Kamu YönetimiBalıkesir Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

    DOÇ. DR. RIZA ARSLAN

  4. Bilgi toplumu çerçevesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumu

    The integration of Turkey to European Union in terms of information society

    ESRA SEYHAN AŞIK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    EkonomiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ADEM KALÇA

  5. EU regional policy and Turkey's adaptation process as a candidate country

    Avrupa Birliği'nin bölgesel politikası ve aday ülke olarak Türkiye'nin uyum süreci

    NEVRA ESENTÜRK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2004

    Uluslararası İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM NAS