Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Müzakereleri Sürecinde Bölgesel Politikalar
Turkey-EU accession negotiations: Regional policy issues
- Tez No: 191751
- Danışmanlar: PROF.DR. SERVET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Katılım Müzakereleri, AB BölgeselPolitikasıiii, European Union, Turkey, Accession Negotiations, Regional Policyiii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİNDEBÖLGESEL POLİTİKALARHazırlayan: Ecren İSKENDERÖZETTürkiye-Avrupa Birliği(AB) katılım müzakereleri resmi olarak 3 Ekim 2005tarihinde başlatılmıştır. Katılım müzakereleri AB'nin Türkiye'ye adil yaklaşmadığıiddialarıyla gölgelenmiştir. Bu dönemde eleştirilerin odağı, Türkiye için katılımmüzakerelerinin ilke ve esaslarının belirleyen Müzakere Çerçeve Belgesi olmuştur.Tez çalışması Türkiye için Müzakere Çerçeve Belgesi'ni analiz ederken belgenin 12.maddesinin içeriğine yoğunlaşmaktadır. Söz konusu maddede AB Komisyonu'nun,Türkiye'nin katılım antlaşması ile ilgili olarak kişilerin serbest dolaşımı, yapısalpolitikalar ve tarım gibi alanlardaki önerilerine geçiş süresi tedbirleri dâhiledebileceği belirtilmiştir. Bu bağlamda araştırma sorusunu katılım müzakerelerikapsamında Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu başlığı altındaTürkiye'nin nelerle karşılaşabileceği oluşturmaktadır. Önceki genişleme süreçlerininincelenmesini takiben tez çalışmasında varılan sonuç; Türkiye'nin yapısal politikaaraçlarından, dolayısıyla AB Bölgesel Politikası'nın araçları olan Yapısal Fonlar veUyum Fonu'ndan, hariç bırakılmasının Türkiye aleyhine bir ayrımcılık olacağı, böylebir durumun Türkiye için üyeliğin fayda ve anlamını büyük ölçüde sınırlayacağıdır.Bu sınırlamanın ne anlama geldiğini ortaya koymak için AB Bölgesel Politikası'nınamaçları, araçları, gelişimi ve önemi çalışma içinde özetlenmiştir. Türkiye'ninnelerle karşılaşabileceğine ışık tutmak üzere üçüncü ve beşinci AB genişlemesüreçleri ve katılım müzakereleri ele alınarak diğer ülkelerin deneyimleri ve aldıklarıgeçiş düzenlemeleri incelenmiştir. Türkiye'nin kendi mevzuat ve işleyişini ABiimüktesebatının Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu ile ilgilifaslına uyumlaştırmak konusunda ne durumda olduğu analiz edilmiştir. Bu suretleTürkiye'nin 12. madde kapsamında yapısal politika araçlarından hariç bırakılmamakiçin atması gereken adımlar vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
TURKEY-EU ACCESSION NEGOTIATIONS: REGIONAL POLICY ISSUESWritten by: Ecren İSKENDERSUMMARYTurkey has started the accession negotiations with the European Union(EU)on October 3, 2005. The accession negotiations were unfortunately shadowed by theclaims that EU was not treating Turkey equitably. The Negotiation Framework thatsets the principles governing the negotiations was one of the basic documents facingcriticism. This thesis analyzes the Negotiation Framework for Turkey andconcentrates on Article 12 which states that the EU Commission will includesafeguard measures to its proposals in areas such as freedom of movement ofpersons, structural policies or agriculture where appropriate. In this context, therelevant research question is taken to be what Turkey may come across during itsaccession negotiations under the chapter of Regional Policy and StructuralInstruments. After examining the conditions of the previous accessions the thesisconcludes that when Turkey becomes a member state, it would not be just and fair ifit is deprived from the instruments of structural policies, namely the EU RegionalPolicy instruments such as the Structural and Cohesion Funds. The objectives andinstruments of EU Regional Policy are analyzed to give an idea of what Turkeywould be deprived if this were to happen. Furthermore, the third and fifth EUenlargements are analyzed to see what other member states had experienced duringaccession negotiations, so as to identify what safeguard measures may be foreseenfor Turkey under structural policies, and what Turkey should do in order to minimizethe number and extent of such measures.