Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve terör
Turkey-European Union relations and terror
  1. Tez No: 191752
  2. Yazar: MERVE SEREN
  3. Danışmanlar: DR. KÜRŞAD TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Ayrılıkçı Terör, Dini Terör, PKK, Hizbullah, İBDA-C, İlerleme Raporlarıiii, European Union, Turkey, Seperatist Terror, Religious Terror, The Kurdistan Workers Party, Hezbollah, Great East Islamic Raiders-Front, Regular Reports on Turkey?s Progress Towards Accessionv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
ÖZET21. yüzyılın hemen başında Dünya, 11 Eylül 2001 saldırılarıyla yeni birdöneme girmiş; terörizm, insanların yaşam alanını her zamankinden daha fazlatehdit eder hale gelmiştir. Bu çalışmada terörizm sorunu bilimsel bir şekilde elealınmış, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri temelinde terör örgütlerinin ikiliilişkilere etkisi irdelenmiştir. Çalışmada ilk olarak uluslararası örgütlerin terörizmiele alış biçimleri ve bazı AB üye devletlerinin terörizme yaklaşımları incelenmişve ardından PKK örneği üzerinden Türkiye-AB ilişkilerinin analizi yapılmıştır.11 Eylül sonrasında AB, terörizme karşı kapsamlı bir mücadelebaşlatmıştır. Terörizmin uluslararasılaşması ve terör faaliyetlerinin Avrupatopraklarında yaygınlaşması, terörizmin AB bünyesinde daha fazla sorgulanmasısonucunu doğurmuştur. Tezde, ilerleme raporları üzerinden terörle mücadelekonusunda atılan adımlar sorgulanmış ve yapılması gerekenler ifade edilmiştir.Türkiye'nin AB tam üyesi olabilme yolunda gerçekleştirdiği reformlar,Türkiye'de hem terörle mücadeleye hem de demokrasiye katkıda bulunmuştur.Her ülkenin terörizmi farklı tanımlıyor ve algılıyor olması işbirliği sürecine halatam olarak geçilememiş olunmasının temel nedenidir. Üye devletler, terörizmlemücadelede istedikleri sonuca ulaşılabilmek için aralarındaki bilgi aktarımınıartırmalı ve işbirliği yoluna gitmelilerdir.ii
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn the very beginning of the 21st century, the world entered to a newperiod after the 11 September 2001 attacks; which put the terrorism in a verythreatening position in the people?s living space more than ever. In this research,the terrorism issue is approched in a scientific way and the effects of the terroristorganizations over the bilateral relations on the basis of the EU-Turkey relationsare analysed. First of all, the international organizations and some of the EUmember state?s perceptions towards terrorism is investigated and secondly theTurkey- EU relations at the basement of the PKK case is searched.After 11 September, EU started a comprehensive strategy for combatingterrorism. As a matter of fact, internationalization of terrorism and the widespread of terrorist activities in Europe has begun requestioning the terrorismproblem more seriously among unity members. In relation to this, in the thesis,the regular reports on Turkey?s progress towards accession is taken intoconsideration as trying to clarify the compulsory steps towards strugglingterrorism. The reforms that are performed by Turkey, due to its EU membershipclaim, have contributed both to democracy and to combating terrorism. However,the reason why countries are not capable of sustaining the effective cooperationyet is; the divergent interpretations and changing perceptions of terrorism in everystate. In this context, each member state had better collaborate and increase theivconvey of information among each other in order to obtain the desired results forstruggling terrorism.