Caz müziğinin bugünkü sorunları: Caz müziğinin üretilme koşullarının güncel görünümü
The current problem of jazz music: The present outlook of the conditions of production of jazz music
- Tez No: 191891
- Danışmanlar: DR. LÜTFÜ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Caz, caz tarihi, caz dönemleri, caz müzisyenleri, Ragtime, Blues, Swing, New Orleans, Chicago, Dixieland, Avant-Garde, Fusion, Be-Bop, Jazz, jazz history, jazz periods, jazz musicians, Ragtime, Blues, Swing, New Orleans, Chicago, Dixieland, Avant-Garde, Fusion, Be-Bop
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETYanıkoğlu, Arzum. Caz Müziğinin Bugünkü Sorunları: Caz Müziğinin ÜretilmeKoşullarının Güncel Görünümü.Bu araştırmada tüketim sıkıntıları yaşamakta olduğu tespit edilen Cazmüziğinin üretilme koşullarının güncel görünümü ele alınmıştır. Dünyanın pek çokülkesinde farklı biçimlerde gelişme göstermiş olan Caz müziğini tümüyle ele almakmümkün olmadığından, çalışmanın konusu Caz'ın doğduğu Amerika BirleşikDevletleri ile sınırlandırılmıştır. Caz müziğinin geçirdiği evrimi tüm dönemleriyleele almak mümkün olmayacağından, araştırmanın amacı bakımından özel önemi olandönemler belirlenmiştir. Caz müziğinin tüm dönemleri ana hatlarıyla açıklandıktansonra, Swing, Be-Bop, Avant-Garde ve Fusion olarak belirlenmiş olan dönemlere aitbelirli parçalar müzikal form, armonik ve melodik yaklaşım açılarından karşılaştırmayoluyla analiz edilmiştir.Çalışmanın sonucunda Caz müziğinin artık popüler bir müzik değil, sanatmüziği olarak değerlendirilebilecek bir konuma geldiği; 1980'ler sonrasında Cazmüziğinde saptanan tüketim sıkıntılarının bu müziğin üretiminde de yaşandığısonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYYanıkoğlu, Arzum. The Current Problems of Jazz Music: The Present Outlook ofThe Conditions of Production of Jazz Music.The topic of this research is the current outlook of the conditions ofproduction of jazz music, which is ascertained to have straits in consumption. Sinceit is not possible to cover all aspects of jazz music that followed different paths ofdevelopmet in different parts of the world throughout the history, the topic of theresearch is restricted to the birth place of this music, USA. Furthermore, certainphases of the history of jazz music, which are especially significant for the purposesof the research were selected for detailed analysis; because the whole evolution ofthis music would be impossible to analyse in the scope of this study. Afterdiscussing all periods in the history of jazz, certain pieces from the selected periods,namely Swing, Be-Bop, Avant-Garde and Fusion were analysed according to theirforms, harmonic structures and melodic approaches with a comparative method.The study showed that the current status of jazz could be viewed not as a kindof popular music but a kind of art music, and the straits in consumption observedafter 1980?s are effective also in the production of this music.