Özel germe egzersizlerinin esneklik ve dans performansı üzerine etkileri
The effect of individualized stretching programs on dance performance
- Tez No: 191973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Spor, Ballet and Dance, Sports
- Anahtar Kelimeler: Classical Ballet, Dance, Stretching, Flexibility, Dance Performance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
VIIIÖZET( ÖZEL GERME EGZERS ZLER N N ESNEKL K VE DANSPERFORMANSI ÜZER NE ETK LER )Bu çalışmada; kişiye özel hazırlanan stretching (germe) egzersiz programının,profesyonel dans eğitimi alan dansçıların esneklik ve dolayısıyla dans performanslarıüzerinde oluşturacağı olumlu etkilerin tespit edilip sunulması amaçlanmıştır.Çalışma; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı BaleAnasanat Dalı'nda eğitim görmekte olan gönüllü öğrenciler; yirmi (20) haftalık özelegzersiz programını uygulayacak çalışma grubu ve rutin çalışmalarını sürdürmeyedevam edecek olan kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrılarak başlamıştır. Ardındanher iki grubun; antropometrik, esneklik ve bale teknik uygulama becerilerininölçülmüştür. Ölçümlerin tamamlanmasının ardından çalışma grubu ile yirmi haftalıközel egzersiz programı uygulanmaya başlanmıştır. Yirmi (20) haftalık belirlenen süresonunda ölçümler tekrarlanarak, çalışmayı uygulamış olan çalışma grubu ile rutinçalışmalarını sürdüren kontrol grubunun ölçüm sonuçları istatistiksel olarakkarşılaştırılmıştır.Yapılan antropometrik, bale teknik uygulama ve esneklik ölçümlerininistatistiksel karşılaştırmaları sonucunda; çalışma grubunda kontrol grubuna göreanlamlı değişiklere rastlanırken, her iki grubun vücut kompozisyonlarındaistatistiksel açıdan hiçbir değişikliğe rastlanmamıştır.ANAHTAR KEL MELER: Klasik Bale, Dans, Germe, Esneklik, DansPerformansı
Özet (Çeviri)
IXSUMMARY(THE EFFECTS OF INDIVIDUALIZED STRETCHING PROGRAMSON DANCE PERFORMANCE)In this study, the aim is to find out about the effects of individualizedstretching programs on the professional dance students' flexibility and their danceperformance.The study, participants were selected among the students on voluntary bases inthe Division of Ballet at the Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory.Participants were divided two groups: the working group who will take 20 weeks anindividualized stretching program and the control group who will go on normal studyprogram. After this, both groups` anthropometric, flexibility and technical balletskills were measured. Result of this investigation these students followed 20 weeksan individualized stretching program. After following this program for 20 weeks, themeasurement was repeated and finally the measurement result of the studentparticipating in the program and the measurement results of the control group wascompared statisticallyIn the study of anthropometric, as a result of comparison of statistical on ballettechniques application and flexibility measurement, significant changes were foundin the working group compared to the control group. However no statistical changewas encountered in the body position of both group.