Yenikapı kazı buluntusu sırlı seramiklerinin değerlendirilmesi
The evaluation of glazed ceramics from Yenikapı excavations
  1. Tez No: 192000
  2. Yazar: YURDANUR AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. MELTEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yenikapı Kazısı, Seramik, Osmanlı, Bizans, Bozulma, Yenikapı Excavations, Ceramics, Ottoman, Byzantium, Corruption
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
YEN KAPI KAZI BULUNTUSU SIRLI SERAM KLER N NDEĞERLEND R LMESYURDANUR AKPINARÖZETstanbul ve Marmaray- Yenikapı kazısının yapıldığı Langa Bölgesinin tarihi, eskiyazılı kaynaklardan bilinmektedir. Roma ve Bizans Döneminde doğal liman bölgesiolan alan, zamanla Lykos (Bayrampaşa) deresinin getirdiği alüvyon dolgu tarafındandoldurulmuştur.Marmaray- Yenikapı Kazılarında bulunan sırlı seramikler Bizans ve OsmanlıDönemlerine tarihlendirilmiştir. Buluntular 9. yüzyıldan başlayarak 19. yüzyıla kadarkesintisiz tarih vermektedir.Birinci bölümde; stanbul , Yenikapı bölgesi ve stanbul Arkeoloji MüzeleriMüdürlüğünce yürütülen arkeolojik araştırma kazısı çalışmalarından bahsedilmiştir.kinci bölümde; Kazı buluntusu Bizans ve Osmanlı dönemi sırlı seramiklerihakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde; toprakaltında bulunan seramiklerin bozulmalarına yol açannedenler üzerinde durulmuştur.Dördüncü bölümde ise; kazı alanından alınmış 27 adet seramik örnek üzerindeyapılan laboratuar çalışmaları ( stereo ve polarizan mikroskopları altında ince kesitincelemeleri, 15 adet toprak örneğinin spot-testleri ) ve sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe history of the Langa district, where the İstanbul- Marmaray YenikapıExcavations is located,. is known from the medieval documents. Langa district was anatural harbour during the Roman and Byzantine period. The area was reclaimed byalluvial deposits of Lykos River gradually.The glazed ware that were found during the Yenikapı Excavations were datedbetween 9th -19th century, a time period covering both the Byzantium and Ottomanperiods in İstanbul.In the first chapter, the ongoing archeological research excavation led by İstanbulArkeoloji Museum is mentioned.In the second chapter, glazed ware from Byzantium and Ottoman periods fromexcavation site are examined.In the third chapter, the corruption reasons of ceramics that found underground areconsidered.In the fourth chapter, the laboratory studies ( studies with stereo and polarizationmicroscopes, the spot tests of 15 earth examples) and results of 27 ceramic pieces fromthe excavation site are given.