Normal gebelik seyri ve lohusalıkta fibrinolitik sistem inhibisyonunda trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör ve aktive formunun rolü
The role of thrombin activatable fibrinolytic inhibitor and activated form in the inhibition of fibrinolytic system during normal pregnancy and postpartum period
  1. Tez No: 192040
  2. Yazar: NESİBE KARAHAN YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, fibrinolitik sistem, TAFİ (trombinin aktive ettiğifibrinolitik inhibitör), TAFİa (trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitörün aktive formu), TAT (Trombin-antitrombin) kompleksi, Pregnancy, fibrinolytic system, TAFI (Thrombin Activatable FibrinolysisInhibitor), TAFIa (active TAFI), TAT (Thrombin-antithrombin) complex
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Biz çalışmamızda trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör faktörün normal gebelikseyrindeki düzeylerini, gebelik ve lohusalıktaki fibrinolitik sistem inhibisyonundaki rolünü vediğer fibrinolitik sistem inhibitörleri olan doku plazminojen aktivatörü ve plazminojenaktivatör inhibitör-1 ile ilişkisini araştırdık. Bu amaçla longutidunal olarak izlediğimizgebelerde her trimesterde ve postpartum 2. haftada kan örnekleri alarak trombosit sayısı,protrombin aktivitesi, ?international normalized ratio?, aktive parsiyel tromboplastin zamanı,faktör VIII, fibrinojen, öglobin erime zamanı, trombin-antitrombin kompleksi, trombininaktive ettiği fibrinolitik inhibitör ve aktive formu, doku plazminojen aktivatörü, plazminojenaktivatörü inhibitörü-1, D-dimer parametrelerine baktık. Sonuçları aynı yaş grubundakisağlıklı ve gebe olmayan kontrol grubu ve oral kontraseptif alanların sonuçları ilekarşılaştırdık.Gebelikte trombosit sayısının hafif düştüğünü, lohusalıkta tekrar normal değerlereulaştığını gördük. Protrombin zamanının lohusalıkta uzadığını, protrombin aktivitesiningebelerde arttığını,?international normalized ratio?değerinin kısaldığını saptadık. Aktiveparsiyel tromboplastin zamanı arasında farklılık izlemedik. Fibrinojen değerlerinin gebelikteprogressif olarak arttığı, lohusalıkta normal değerlerine gerilediği görüldü. Faktör VIIIkonsantrasyonunun gebelerde anlamlı olarak arttığı, lohusalıkta başlangıç değerlerine düştüğügözlendi. Öglobin erime zamanının gebelikte progressif uzadığı tesbit edildi. D-dimerölçümleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Gebelikte doku plazminojen aktivatörüdüzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Plazminojen aktivatörü inhibitörü-1değerlerinin özellikle son trimesterde belirgin arttığı ve lohusalıkta belirgin bir şekildedüştüğü gözlendi. Trombin-antitrombin düzeylerinde gebelik süresince artış izlendi.Trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör faktörün konsantrasyonlarının anlamlı olarakarttığı ve doğum sonrası gerilediği görüldü. Trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör aktifformunun düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmadı. Trombinin aktive ettiği fibrinolitikinhibitör ve aktif formunun düzeyleri arasında korelasyon bulunmadı.Oral kontraseptif alan grupta trombosit sayısının değişmediğini, protrombin aktiviteve ?international normalized ratio? değerinin kısaldığını, fibrinojen değerlerinin arttığını, D-dimer değerlerinin arttığını, doku plazminojen aktivatörü ve plazminojen aktivatörü inhibitörüdeğerlerinin azaldığını, trombin-antitrombin değerlerinin ise değişmediğini gözlemledik.Sonuç olarak trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör gebelikte artmaktadır vefibrinolitik sistem inhibisyonuna katkıda bulunmaktadır. Gebelikte tromboembolik olaylarınprofilaksisinde Trombinin aktive ettiği fibrinolitik inhibitör üzerinden etki edecek tedaviprotokolleri geliştirilmesi hedeflenmelidir, düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated thrombin activatable fibrinolysis inhibitor levelsthroughout the course of normal pregnancy, its role on the inhibition of fibrinolytic system inpregnancy and in puerperium, and its associations with tissue plasminogen activator andinhibitors which are other fibrinolytic system inhibitors. We, therefore, determined plateletcount, prothrombin activity, international normalized ratio, activated partial thromboplastintime, Factor VIII, fibrinogen, euglobin clot lysis time, thrombin-antithrombin complex,thrombin activatable fibrinolysis inhibitor, activated thrombin activatable fibrinolysisinhibitor, tissue plasminogen activator, plasminogen activator inhibitor-1, D-dimer parametersin each trimester and in the second week postpartum by analysis of blood samples inlongitudinally followed up pregnant patients. We compared the results to those of a healthy,nonpregnant control group of similar age and to those of subjects using oral contraceptives.We saw that the platelet count decreased mildly during pregnancy, and reached normalvalues again during puerperium. We detected that protrombin time value became longerduring puerperium, prothrombin activity increased in pregnant subjects, internationalnormalized ratio value became shorter. We observed no difference between activated partialtromboplastin time determinations. It was seen that fibrinogen levels increased progressivelyduring pregnancy, and they regressed towards normal values during puerperium. It was seenthat factor VIII concentration increased significantly in pregnant subjects, and decreasedtowards its initial values in puerperium. It was detected that euglobin clot lysis time becameprogressively longer during pregnancy. There were no significant differences among d-dimerdeterminations. Plasminogen activator inhibitor-1 values increased significantly especiallyduring the third trimester, and they decreased significantly during puerperium. It wasobserved that thrombin-antithrombin complex levels increased progrsssively. It was seen thatthrombin activatable fibrinolysis inhibitor concentrations increased significantly and theyregressed postpartum. There were no significant differences among active thrombinactivatable fibrinolysis inhibitor levels. No correlation between, thrombin activatablefibrinolysis inhibitor and active thrombin activatable fibrinolysis inhibitor levels could befound.We observed that in the group using oral contraceptives, the platelet count did notchange, prothrombin activity value and international normalized ratio became shorter,fibrinogen and D-dimer values increased, tissue plasminogen activator and plasminogenactivator inhibitor-1 values decreased, and thrombin-antithrombin complex values did notchange.As a result, thrombin activatable fibrinolysis inhibitor increases in pregnancy and itcontributes to the inhibition of the fibrinolytic system. We think that for the prophylaxis ofthromboembolic events in pregnancy, the development of treatment protocols which will actover thrombin activatable fibrinolysis inhibitor should be targeted.