Spontan pnömotoraks olgularının retrospektif değerlendirilmesi
The retrospective evaluation of spontaneous pneumothorax cases
  1. Tez No: 192042
  2. Yazar: MEHMET DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER YÖRÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömotoraks, aksiller, torakotomi, bül, rezeksiyon.2, Pneumothorax, axillary, thoracotomy, bullae, resection.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı spontan pnömotoraks konusunu gözden geçirerek uygun tedaviyöntemlerini belirlemektir.Spontan pnömotoraks nedeniyle 1 Ocak 1995-31 Aralık 2005 yılları arasındakliniğimize yatırılarak tedavi edilen 270 vaka retrospektif olarak incelendi. Hastalar primer vesekonder spontan pnömotoraks olarak ayrılarak risk faktörleri açısından değerlendirildi.Hastalara medikal tedavi, tüp torakostomi, açık cerrahi tedavi yöntemleri uygulandı. Sonuçlarkarşılaştırılarak analiz edildi.Hastaların yaşları 14-83 yaş arasında ve yaş ortalaması 39,7+4,84 idi. Hastaların 250tanesi erkek (%92,6), 20 tanesi (%7,4) kadın idi. Olguların 176 tanesi (%70,5) primer, 74tanesi (%29,5) sekonder spontan pnömotoraks grubundandı. Ayrıca 8 hastada (%2,9)ampiyem, 7 hastada (%2,6) hidropnömotoraks, 4 hastada (%1,5) spontan hemopnömotorakssaptandı. Tedavi olarak 7 hastaya (%2,6) medikal tedavi, 198 hastaya (%73,3) tüptorakostomi, 65 hastaya (%24,1) torakotomi uygulandı. Opere edilen 65 olgu 17-69 yaşaralığında dağılıyordu ve yaş ortalaması 33,8+0,7 idi. Operasyon endikasyonu olarak 31(%47,7) uzamış hava kaçağı, 25 (%38,5) nüx pnömotoraks, 4 (%6,2) bilateral pnömotoraks, 21(%3,1) hidatik kist, 1 (%1,5) nonekspansiyon, 1 masif hava kaçağı ve 1 masif hemoraji tespitedildi. Olguların 31 tanesine (%47,7) apikal plörektomi + bül ligasyonu, 31 tanesine (%47,7)apikal plörektomi + bül rezeksiyonu, 2 tanesine (%3,1) kistotomi, 1 tanesine (%1,5)torakoplasti uygulandı. Postoperatif dönemde, 3 hastada (%4,6) uzamış hava kaçağı, 2 hastada(%3,1) hematom, 2 hastada (%3,1) ampiyem olmak üzere 7 hastada (%10,7) komplikasyongelişti. Postop uzamış hava kaçağı nedeniyle 2 hasta (%3,1) reoperasyona alındı. Postoperatifmortalite görülmedi. Tüp torakostomi %15'in üzerindeki SP tedavisinde %87 oranındabaşarılıdır. Operasyon gereken vakalarda transaksiler mini torakotomi ile apikal plörektomi +bül ligasyonu/rezeksiyonu kabul edilebilir mortalite, morbidite ve düşük rekürrens oranları ileyeterli tedaviyi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
We reviewed our spontaneous pneumothorax cases and analysed the treatmentmethods.We studied retrospectively 270 cases that were hospitalized for spontaneouspneumothorax between 1 January 1995-31 December 2005 in Chest Surgery Clinic. Thepatients were classified as primary and secondary spontaneous pneumothorax. They wereassessed for risk factors, and for treatment methods of medical therapy, tube drainage, andopen thoracotomy. The results were compared and analysed.The ages of patients ranged between 14-83 years and with a mean age of 39,7+4.84years. Of the patients 250 were male (92,6%) and 20 were female (7,4%). The pneumothoraxwas classified as primary in 176 patients (70,5%) and secondary in 94 patients (29,5%). Therewere empyema in 8 patients (2,9%), hydropneumothorax in 7 patients (2.6%), spontaneoushemopneumothorax in 4 patients (1,5%). The treatment methods were medical therapy withO2 supplement in 7 patients (2,6%), intercostal tube drainage in 198 patients (73,3%), andthoracotomy in 65 patients (24,1%). Surgery was applied in 65 patients, ranging in age from117 to 69 years and the mean age was 33,8+0,7 years. Indications for surgical treatment weredetermined as 31 (47,7%) persistent air leaks, 25 (38,5%) recurrent pneumothoracis, 4 (6,2%)bilateral pneumothoracis, 2 (3,1%) hydatid cysts, 1 (1,5%) nonexpansion, 1 (1,5%) massiveair leak and 1 (1,5%) massive hemorrhage. As surgical techniques, we performed apicalparietal pleurectomy and ligation of bullae in 31 (47,7%) patients, apical parietal pleurectomyand resection of bullaes in 31 (47,7%) patients, cystotomy and capitonnage in 2 (3,1%)patients and thoracoplasty in 1 (1,5%) patient. In postoperative term, 7 (10,7%) complicationswere developed as 3 (4,6%) persistent air leakage, 2 (3,1%) hematoma and 2 (3,1%)empyema. Because of persistent air leak, 2 patients (3,1%) had reoperation. There was nopostoperative mortality.Tube thoracostomy is succesful in 87% of patients with spontaneous pneumothorax.Apical parietal pleurectomy and ligation or resection of bullaes via transaxillaryminithoracotomy gives adequate treatment with acceptable morbidity, no mortality and lowrecurrence rates.