Humat ve eterik yağ asidi içeren organik asit karışımlarının broylerlerde besi performansı, karkas kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
The effects of humates and organic acid mixtures containing etheric oils on fattening performance, carcass quality and some blood parameters in broilers
- Tez No: 192086
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR DOĞAN TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Besi Performansı, Broyler, Eterik Yağlar, Humatlar, Organik Asit, Broiler, Etheric Oils, Fattening Performance, Humates, Organic Acid
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETHumat ve Eterik Yağ Asidi çeren Organik Asit Karışımlarının Broylerlerde Besi Performansı,Karkas Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine EtkileriBu çalışmada humik asit, eterik yağ içeren organik asit karışımı ve bu iki yem katkısınınkombinasyonunun broylerlerde besi performansı, karkas kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerineolan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 320 adet günlük Ross 308 civciv 4 gruba ve her bir grup ise20'şer hayvandan oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır: Deneme grupları:1) hiçbir katkı ilavesi yapılmayanKontrol Grubu (K); 2) eterik yağ içeren organik asit karışımı (1 kg/ton) ilavesi yapılan Grup (A); 3)humik asit ilavesi (2,5 kg/ton) yapılan Grup (H) ve 4) eterik yağ içeren organik asit (1 kg/ton) ile humikasitin (2,5 kg/ton) birlikte ilave edildiği Grup (AH) şeklinde düzenlenmiştir. Deneme 42 günsürdürülmüştür.Araştırmanın sonunda K, A, H ve AH gruplarının ortalama canlı ağırlık değerleri sırasıyla,1990,07; 2054,76; 2007,16 ve 1556,94 g olarak tespit edilmiştir. K, A, H grupları arasında istatistikanlamda bir fark oluşmazken (p>0,05), AH grubuna ait değer diğer grupların bulgularından oldukçadüşük bulunmuştur (p0,05), AH grubuna ait değer diğer grupların bulgularından oldukçadüşük bulunmuştur (p0,05), AH grubuna ait değer diğer grupların bulgularından oldukça düşük bulunmuştur(p0,05).K, A ve H gruplarının sıcak ve soğuk karkas randıman değerleri arasında istatistik anlamda birfark tespit edilmezken, AH grubuna ait değerler diğer gruplardan oldukça düşük bulunmuştur(p0,05). Bu değerlerin sıcak karkasa oranı bakımından AH grubununortalama karaciğer ve taşlık oranları diğer gruplardan farklı bulunmuştur (p0,05).Grupların ortalama total protein, trigliserit ve kolesterol değerleri arasında istatistik anlamda birfark tespit edilmemiştir (p>0,05).Sonuç olarak, broyler rasyonlarına humat ve eterik yağ asidi içeren organik asit karışımlarınınayrı ayrı katılması ile elde edilen bulguların genelde kabul edilebilir düzeyde olduğu gözlenmiştir.Ancak her iki yem katkı maddesinin birlikte kullanılmaları durumunda, besi performansıparametrelerinin önemli derecelerde düşmesi her iki yem katkı maddesi arasında negatif bir etkileşimbulunabileceğini akla getirmektedir. Bu nedenle her ikisinin birlikte kullanılmalarının uygun olmayacağıkanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe effects of humates and organic acid mixtures containing etheric oils on fatteningperformance, carcass quality and some blood parameters of broilers.An experiment was conducted to investigate the effect of humic acid, organic acid mixture containingetheric oils and combination of these two additives on fattening performance, carcass quality andsome blood parameters of broilers. A total of 320 day-old Ross 308 broiler chicks were assigned to 4treatments with 4 replicates each containing 20 chicks. The treatment groups were employed: 1)Control group (K) without additive, 2) Group (A) which supplemented with 1kg/ton organic acid mixturecontaining etheric oils, 3) Group H supplemented with 2.5 kg/ton humic acid, and 4) Group (AH)supplemented with 1kg/ton organic acid mixture containing etheric oils plus 2.5 kg/ton humic acid.Experimental period lasted 42 days.At the end of the trial, mean live weight of the chicks in Groups K, A, H and AH were definedas 1990,07; 2054,76; 2007,16 and 1556,94 g respectively. The values of groups K, A and H weresimilar (p>0,05), however the value of Group AH was significantly lower (p0,05), while the total weight gain ofGroup AH was significantly lower (p0,05).There was no difference among the Groups K, A and H in hot and cold carcass yields.However, this value was determined significantly lower (p0,05). It was found that mean pH value of intestinal contents of Groups H and AHwere statistically lower (p0,05).There were no difference in blood total protein, triglyceride and cholesterol levels among thegroups (p>0,05).As a result, the values obtained by the separate addition of humates and organic acid mixturescontaining etheric oils to broiler ratios are generally in a acceptable level. It can be remined that anegative interaction occurs by the addition of the combination of these two feed additives, because ofthe significant decrease of the fattening performance parameters. Because of this, it is convicted thatthe usage of this two feed additives together is not appropriate.