Aile içi şiddet yaşayan kadınlarda cinsel sorunlar ve intihar olasılığı
The probability of having sexual problems and the suicidal attempt risk in the case of the women, who have been subjected to domestic violence
  1. Tez No: 192090
  2. Yazar: ŞEVKAT GÖKÇEN ÇETİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, cinsel sorunlar, intihar olasılığı, kadın, cinsellik, Domestic violence, sexual problems, suicidal attempt risk, woman, sexuality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZETAile çi Şiddet Yaşayan Kadınlarla Cinsel Sorunlar ve ntihar OlasılığıGökçen ÇetinerBu çalışma ile Ankara'da kadın ve gençlerle ilgili çalışmalar yürüten Çağdaş Kadınve Gençlik Vakfı'na ve şiddet yaşayan kadınlara hukuki danışmanlık hizmeti verenAnkara Barosu Kadın Danışma Merkezi'ne başvuran eşinden şiddet gören kadınlarınintihar olasılığı ve cinsel yaşamlarının araştırılması amaçlanmıştır. Elde edilenveriler aynı kurumlara farklı nedenlerle başvuran şiddet yaşamayan kadınlardan vebu kurumlarda çalışan kadınlardan oluşan kontrol grubuyla karşılaştırıldı.Araştırmaya eşinden şiddet gören 60 kadın ve kontrol grubu olarak şiddet yaşamadığıbelirlenen 32 kadın olmak üzere toplam 92 denek alınmıştır. Kadınların intiharolasılığı düzeylerini ölçmek için ? ntihar Olasılığı Ölçeği?, cinsel doyum ve cinselsorun düzeylerini ölçmek için ise ?Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği?kullanılmıştır. Kadınlarla ilgili demografik özellikler ve aile içi şiddete ait bilgileraraştırıcı tarafından oluşturulan bir ?Kişisel Bilgi Formu? ile toplanmıştır. Eldeedilen sonuçlar t testi, tek yönlü varyans analizi, f testi ve Pearson ilişki katsayılarıtesti ile istatistiksel olarak değerlendirildi.Araştırmanın sonucunda demografik özelliklerin şiddet yaşamaya etkisi olmadığıbulunmuştur. Şiddet uygulayan erkeklerin özelliklerine bakıldığında ise her yaş,eğitim durumu ve meslekten olabildikleri görülmüştür.Şiddet yaşayan kadınların intihar olasılığı ve cinsel sorunları yaşamayanlara oranladaha yüksek bulunmuş ve şiddet arttıkça intihar olasılığı ve cinsel sorun puanlarınında arttığı ortaya konmuştur. Şiddetin cinsellikte sıklığı, iletişimi, doyumu, kaçınmayıve dokunmayı olumsuz yönde etkilediği ve şiddet yaşayan kadınların vaginismus,anorgasmi gibi cinsel sorunları şiddet yaşamayanlara oranla daha fazla yaşadığıbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Probability of Having Sexual Problems and The Suicidal Attempt Risk inThe Case of the Women, Who Have Been Subjected to Domestic ViolenceGökçen ÇetinerWith this work, it?s aimed to research the suicidal rates and to the sexual lives of thewomen experiencing violence of their husbands and who have consulted ?ÇağdaşKadın ve Gençlik Vakfı? and ?Ankara Bar Council Information Desk?. The presentdata has been compared with the women who have not experienced violence.The research included 92 women subjects, 60 of them have experienced violence andas a control group32 of them have not. To evaluate the level of the suicidal tendencyof the women ?Suicide Probability Scale?; and to evaluate the sexual problem level?Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction? have been used. The informationabout the demographic features about the women and domestic violence have beensummed up under the ? Personal Information Form? formed by the researcher. Thederived results have been evaluated as ?t? test, single factor analysis of variance, ?f?test and Pearson?s correlation coefficients test.As a result of the research, it has been found out that the demographic features do noteffect in experiencing violence. The men applying violence may be of every age,education level and occupation.It has been derived that the suicidal risk and sexual problems of the womenexperiencing violence are higher than of those who do not and that as the violencepoint increases, the suicidal risk and the sexual problem rates increase. It is alsoderived that the violence affects the frequency, communication, satisfaction, toabstain, to touch, vaginismus and anorgasmi in sexual life a negative way.