Velofaringeal bölge kapanma paterninin yaş grupları ve cinsiyete göre dağılımının değerlendirilmesi
Evaluation of velopharyngeal closure paterns according to age groups and sexuality
  1. Tez No: 192109
  2. Yazar: BURAK YİĞENOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL KESİKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kapanma paterni, nazal endoskopi, velofaringeal bölge, yaş grupları
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETVelofaringeal Kapanma Paterninin Yaş Gruplarına Ve Cinsiyete Göre DağılımınınDeğerlendirilmesiVelofaringeal bölge konuşma sırasında seslerin oluşumu için önemli bir bölgedir. Bubölgenin dört çeşit kapanma paterni mevcuttur. Bunlar koronal, sagittal, sirküler ve Passavantlasirküler kapanma paternidir.Velofaringeal kapanma kusuru olanlarda velofaringeal yetmezlik ortaya çıkmaktadır.Velofaringeal kapanma paternine göre tedavi planlaması değişmektedir.Konuşma sırasında damak ve velofaringeal bölgenin değerlendirilmesi amacı ile kullanılanyöntemlerden birisi de nazal endoskopidir. Nazal endoskopi rijit veya fleksibl endoskopla yapılanvelum, lateral duvarlar, posterior duvar ve farinksin diğer anatomik yapılarının incelendiği biryöntemdir. Günümüzde velofaringeal bölgenin değerlendirilmesinde en sık kullanılanyöntemlerdendir. Velofaringeal bölge kapanma paterninin sınıflandırılmasına, velofaringealyetmezlik değerlendirilmesine çok yardımcıdır.Çalışmamızda yaşa ve cinsiyete göre değişen velofaringeal anatomiyle beraber velofaringealkapanma paterninde bir değişiklik olup olmadığının araştırılmasını hedefledik.Velofaringeal problemi olmayan 240 kişi, yaş gruplarına ayrılarak nazal endoskopi ilevelofaringeal bölge kapanma paterni değerlendirildi. Yaş grupları arasında ve her iki cinsarasında farklılık olup olmadığına bakıldı. Velofaringeal kapanma paterninin yaş gruplarındafarklı olması durumunda velofaringeal yetmezliklerin tedavisinde bundan faydalanılmasıamaçlandı.Çalışmanın sonucunda; velofaringeal kapanma paterninde ilerleyen yaşa paralel olarak yaşgrupları arasında istatistiksel değerlere göre anlamlı bir değişim ve her iki cins arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEvaluation Of Velopharyngeal Closure Paterns According To Age Groups AndSexuality.Velopharyngeal region has an important role on formation of voice during speech. It has 4types of closure patterns: coronal, sagittal, circular and Passavant?s circular.Velopharyngeal insufficiency occur in those who have deficient velopharyngeal closure.Treatment modalities can be figured out according to the velopharyngeal closure patern.Nasal endoscopy is one of the most prefered processes to evaluate the palate andvelopharyngeal region during speech. It is used to observe the functions of velum, lateral andposterior wall movements, and other anatomic structures of pharynx by using either a rigid orflexible endoscope. Nasal endoscopy can help to classify the pattern of velopharyngeal closureand determine velopharyngeal insufficiency.The aim of this study was to evaluate the change of velopharyngeal closure pattern due tothe anatomical change of this region with age and sexuality.240 people those do not have any velopharyngeal problem were divided into groupsaccording to their ages and each group were evaluated with nasal endoscopy for the closurepattern of velopharyngeal region. Any differences for the closure pattern of velopharynx betweenthe age groups and the sexuality were searched. We aimed to utilize the results for the treatmentof velopharyngeal insufficiency.At the end of the study, we observed no statistically meaningful difference for thevelopharyngeal closure pattern between the age groups and sexuality.Keywods: Age groups, closure patern, nasal endoscopy, velopharyngeal region.