Obstrüktif uyku apne sendromu olan bireylerde velofaringeal disfonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of velopharyngeal dysfunction in inviduals with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 938996
  2. Yazar: BUSE NUR BÜYÜKÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN ALPÜRAN KOCABIYIK, DOÇ. DR. MÜMÜNE MERVE PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Kulak Burun ve Boğaz, Language and Speech Therapy, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Apne Sendromu, Uyku Apne Sendromu, Velofaringeal Disfonksiyon, Uyku Bozukluğu, Nazalans, Obstructive Apnea Syndrome, Sleep Apnea Syndrome, Sleep Disorder, Velopharyngeal Dysfunction, Nasality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) tanısı alan kişilerde velofaringeal disfonksiyonun incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmaya polisomnografi ile OUAS tanısı almış 45 birey (16 hafif, 14 orta ve 15 ağır) ve 27 sağlıklı birey olmak üzere toplam 72 katılımcı katılmıştır. Çalışmada veriler dört aşamada toplanmıştır. İlk aşamada, katılımcılar anamnez formu, ağız içi muayene ve Standardize Mini Mental Test (SMMT) sonuçlarının belirlediği dahil edilme kriterlerine göre belirlenmiştir. Daha sonra katılımcılara uyku ile ilgili Epworth Uykululuk Ölçeği ve Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKİ) uygulanmıştır. Üçüncü aşamada Nazometre cihazı ile nazalans skorları ve dördüncü aşamada nazofaringeskop ile kapanma tipi ve miktarı değerlendirilmiştir. Bu araştırma karşılaştırmalı desen ve ilişkisel desen olarak planlanmıştır. Verilerin analizi için Varyans Analizi, Kruskal Wallis, bağımsız örneklem t, Ki Kare, McNemar testleri ve Spearman ile Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; OUAS'ı olan ile sağlıklı bireyler arasında vücut kitle indeksleri (VKİ), gündüz uykululuk ve uyku kalitelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, VKİ ile OUAS arasında ilişki olduğu görülmüş olup; OUAS'ın gündüz uykululuğunu arttırmakla beraber uyku kalitesini olumsuz etkilediği saptanmıştır. OUAS'lı bireylerde velofaringeal disfonksiyonun nazalans skorları, velofaringeal kapanma paterni ve kapanma miktarı açısından etkili olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate velopharyngeal dysfunction in individuals diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). A total of 72 participants, including 45 individuals diagnosed with OSAS by polysomnography (16 mild, 14 moderate and 15 severe) and 27 healthy individuals, participated in the study. Data were collected in four stages. In the first stage, the participants were determined according to the inclusion criteria determined by the anamnesis form, intraoral examination and Standardized Mini Mental Test (SMMT) results. Then, the Epworth Sleepiness Scale and Pittsburg Sleep Quality Inventory (PSQI) were administered to the participants. In the third stage, nasalance scores were evaluated with a nasometer device and in the fourth stage, the type and amount of closure were evaluated with a nasopharyngoscope. This study was planned as a comparative and correlational design. Analysis of Variance, Kruskal Wallis, independent sample t, Chi-Square, McNemar tests and Spearman and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. According to the findings, statistically significant differences were found in body mass index (BMI), daytime sleepiness and sleep quality between individuals with OSAS and healthy individuals (p0.05). In conclusion, there was a relationship between BMI and OSAS and it was found that OSAS increased daytime sleepiness but negatively affected sleep quality. It was determined that velopharyngeal dysfunction was not effective in terms of nasalance scores, velopharyngeal closure pattern and amount of closure in individuals with OSAS.