Pastörize ve UHT sütlerde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemi ile belirlenmesi
Detection of antibiotic residues in pasteurised and UHT milk by HPLC
  1. Tez No: 192111
  2. Yazar: BARANSEL GEÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SADİ AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Milk, Antibiotic, residue, HPLC, Charm Rosa System.59
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETPastörize ve UHT Sütlerde Antibiyotik Kalıntılarının HPLC Yöntemi leBelirlenmesiAnkara piyasasında satışa sunulan çeşitli firmalara ait seri numaraları veüretim tarihleri farklı 100 pastörize süt ve 100 UHT süt örneğinde oksitetrasiklin,tatrsiklin, klortetrasiklin ve penisilin kalıntıları kalitatif olarak Charm Rosa Systemtest kitleriyle saptanmış ve pastörize süt örneklerinin % 26'sında, UHT sütörneklerinin % 10'unda, toplam 36 süt örneğinde antibiyotik varlığı belirlenmiştir.Antibiyotik varlığı saptanan örneklerin HPLC yöntemiyle analizi sonucu,klortetrasiklin dışında düzeylerinin MRL seviyelerini aştığı gözlenmiştir. MRLseviyelri üzerinde tetrasiklin saptanan örneklerde en düşük 116.26 ppb, en yüksek225.40 ppb, MRL seviyeleri üzerinde oksitetrasiklin tespit edilen örneklerde, endüşük 111.37 ppb en yüksek 430.97 ppb, MRL seviyeleri üzerinde penisilin G tespitedilen örneklerde, en düşük 4.21 ppb en yüksek 36.21 ppb düzeyinde olduğugözlenmiştir. Örneklerde saptanan klortetrasiklin düzeylerinin MRL seviyesineulaşmadığı da belirlenmiştir.Bulunan değerlerin Türk Gıda Kodeks'inde (2005) Yönetmeliğindeki?Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner laçları Maksimum Kalıntı LimitleriTebliği?nde bildirilen değerlerin üzerinde olduğu anlaşılmıştır. Çalışmada sütlerdeantibiyotik kalıntı varlığının Türkiye'de yapılan diğer çalışmalara göre daha yüksekolduğu, ilaçların yasal bekleme sürelerine uyulmadığı, yetiştiricilerin tam olarakbilinçlenmediği, fabrikaların süt alım aşamasında kendi denetimlerini yapmadıklarıve Tarım ve Köy şleri Bakanlığının denetimlerinin yeterli olmadığı sonucunavarılmıştır.Anahtar kelime; Süt, antibiyotik, kalıntı, HPLC, Charm Rosa System58
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination of antibiotic residues in pasteurized and UHT milk by HPLCmethodTotal of 100 pasteurized and 100 UHT milk samples with different serialnumbers and production dates which belong to various companies at Ankara marketwere examined, in milk samples oxytetracycline, tetracycline, chlortetracycline andpenicillin residues were analyzed with the Charm Rosa System®. In 26 % ofpasteurized milk samples and 10 % of UHT milk samples, totally 36 sample,different antibiotic samples were determined with HPLC method. It was found thatthe MRL levels were in exceed of the normal levels except with thechlortetracycline. It has been observed that minimum level was 116.26 ppb and themaximum level was 225.40 ppb in the ones with tetracycline, 111.37 ppb and 430.97ppb in the ones with oxytetracycline, 4.21 ppb and 36.21 ppb in the ones withpenicillin.It was determined that the values that have been found in the study were overthe value that was declared in the Turkish Food Codex (2005) at ?MaximumResidue Limits of Veterinary Medicinal Products In Foodstuffs Of Animal Origin?In this study the antibiotic residues in milk samples are higher than the other studieswhich were carried out in Turkey. Consequently it is concluded that the legal waitingperiod of the medicines are in discordance, the stock farmers are not skilled enough,the factories are not carried out their routine controls during the stage of trade andthe traceability of the Ministry of Agriculture is unsufficient.